Your Cart

Kiinalainen pastori yli vuoden pidätettynä ilman oikeudenkäyntiä

Hao Zhiwei (vasemmalla), edesmenneen miehensä kanssa. Kuva: ChinaAid

Kiinalainen kotiseurakuntaa johtava pastori Hao Zhiwei pidätettiin heinäkuussa 2019, mutta hän odottaa edelleen oikeudenkäyntiään.

Neljä kuukautta pidätyksensä jälkeen viranomaiset syyttivät hänen kavaltaneen 2,24 miljoonaa yuania (lähes 400.000 euroa) seurakunnan kolehdeista. Myös kahta seurakuntalaista syytettiin petoksesta, sillä he olivat ”tunnustaneet” katsoneensa asiaa läpi sormiensa. Pastori Haolle ei ole vieläkään määrätty oikeudenkäyntipäivää.

“Tällä tapauksella voi olla kauaskantoisia seurauksia, ja sen myötä muita kotiseurakuntien pastoreita voidaan syyttää sen lisäksi, että jo nyt uskontoa on rajoitettu lainsäädännöllä”, sanoo Si Wejiang, Haon asianajaja.

Haon oikeudenkäynnin piti alun perin alkaa tammikuussa, mutta sitä lykättiin elokuulle, ja nyt ei tiedetä, milloin oikeudenkäynti pidetään. Myös koronapandemia on aiheuttanut viivästyksiä.

Haon aviomies kuoli kaksi vuotta sitten, joten hänen kaksi 13- ja 17-vuotiasta poikaansa joutuvat nyt selviytymään ilman vanhempiaan.

Haon 17-vuotias poika, joka kertoo nimekseen Paul, sanoo: ”Viranomaiset viivyttävät oikeudenkäyntiä tarkoituksella etsiessään todisteita äitiäni vastaan sekä voidakseen näyttää toteen petossyytteet, vaikka mitään todisteita ei ole.”

Paul kertoo asuvansa opiskelija-asuntolassa, mutta hänen pikkuveljensä asuu kotikaupungissa Ezhoussa. Osa-aikainen kotiavustaja pitää veljestä huolta.

Vaikka pojat ovat erossa äidistään Paul kertoo heidän tuntevan rauhaa. ”Me uskomme Jumalaan, siihen, että Hän ei anna meille taakkaa, jota emme jaksaisi kantaa.”

Asianajaja Si kertoo, että Hao ei ole suostunut myöntämään syyllisyyttään. Jos hänet tuomitaan, edessä voi olla vähintään 10 vuoden vankeus. Asianajajaa huolettaa, että jos Hao tuomitaan, hänen tapaustaan voidaan käyttää ennakkotapauksena muiden kotiseurakuntien pastoreiden syyttämiseksi taloudellisista epäselvyyksistä.

Lähteet: ChinaAid, South China Morning Post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print