Your Cart

Kiina – Vankeustuomioita jaettu lisää

Shanjiang-trial. Kuva China Aid
Yli 100 ihmistä kokoontui Yongjian maakunnan oikeustalon eteen toiveenaan päästä osallistumaan oikeudenkäyntiin. Kuva: China Aid

Kahdeksan Sanjiang-kirkon tapaukseen liittyvää kristittyä on tuomittu 26.3. heidän myönnettyään syyllisyytensä ”peltomaan laittomaan valtaukseen” ja ”joukon kokoamiseen yleisen järjestyksen häiritsemiseksi”. Viranomaiset tuhosivat Zhejiangissa sijaitsevan Sanjiang-kirkon huhtikuussa 2014.

Kaikki kahdeksan, heidän joukossaan Sanjiang-kirkon vanhimpiin kuuluva Guo Yunhua ja seurakunnan Jiangbein kaupunginosassa, Ningbossa sijaitsevien kirkkojen johtaja Zhao Rendi pidätettiin, kun he seisoivat tuhansien muiden paikallisten kristittyjen rinnalla vastustamassa kirkon tuhoamista.

”Kaikki kahdeksan myönsivät syyllisyytensä”, kertoi oikeudenkäynnissä läsnä ollut seurakuntalainen. ”Zhao Rendi tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan, neljän vuoden lykkäyksellä. Muiden tuomiot olivat useista kuukausista vuoteen ja kaikille annettiin useiden kuukausien lykkäys.” Monet epäilevät, että tunnustukset saatiin pakottamalla.

Syytteen mukaan Sanjiang-kirkko oli rakennettu viljelysmaalle ja siellä pidettiin laittomia tapaamisia, joissa seurakuntalaiset lauloivat ja rukoilivat. Syytteessä väitetään myös, että syytetyt ”vastustivat viranomaisten toimia oikaista laitonta rakennusta”, jonka vuoksi valtio joutui käyttämään yli 1.2 yuania (178.000 euroa) vakauden ylläpitämiseen.

Viranomaiset väittävät kirkon ”ylittäneen viranomaisten antaman rakennusalan viisinkertaisesti.” Seurakuntalaisten mukaan viranomaiset olivat kuitenkin hyväksyneet kirkon pinta-alan sen rakennusvaiheessa ja myöntäneet kaikki vaaditut asiakirjat Sanjiang-kirkolle.

Syytettyjä oli alun perin yhdeksän, mutta Zhu Jiali menehtyi oikeusprosessin aikana. Tuomitut ovat Zhaon ja Guon lisäksi Chen Shiyou, Weng Jitong, Chen Daozhen, Wu Guoliang, Weng Linguang ja Bian Shengguan.

– China Aid

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print