Your Cart

Kiina uhkailee vainoista kertovia jopa ulkomailla – Yhteistyökumppanimme henkeä uhataan Yhdysvalloissa

Tri Bob Fu. Kuva: ChinaAid

Kiinaan kohdistuu yhä enemmän kritiikkiä uskonnollisten kiinalaisten vainon johdosta. Sen vuoksi Kiinan viranomaiset käyvät nyt epätoivoista ja keinoja kaihtamatonta taistelua estääkseen vainoista kertovien uutisten leviämisen ulkomaille.

Toimet eivät pysy pelkästään Kiinan rajojen sisäpuolella. Tämän on nyt joutunut kokemaan Marttyyrien Ääni -toimistojen Kiinaan kohdistuvan työmme yhteistyökumppani, ChinaAid -järjestö ja etenkin sen johtaja tri Bob Fu, jonka eliminointia vaaditaan eri sosiaalisen median kanavilla julkaistuissa videoissa. Tri Fu asuu Yhdysvalloissa, jossa sijaitsee myös ChinaAid -järjestön toimipaikka.

Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitukseen vuonna 1989 osallistunut ja kotiseurakunnan pastorina toiminut Bob Fu pakeni perheensä kanssa Kiinasta vuonna 1996 Yhdysvaltoihin, josta he saivat poliittisen turvapaikan.

Mielenosoituksia kodin edessä

Mielenosoittajia Bob Fun kodin edessä. Kuva: Twitter/bobfu4china

Äskettäin Kiinan kommunistisen puolueen asialla oleva mies yllytti eliminoimaan Bob Fun sekä muut tunnetut kiinalaiset toisinajattelijat. Kehotus julkaistiin Youtubessakin esitetyllä videolla. Mies kertoo julkisesti olevansa Kiinan kommunistisen puolueen asialla ja haluavansa palvella presidentti Xi Jinpingiä.

Tämän jälkeen mielenosoittajia alkoi ilmaantua Bob Fun kodin edustalle. Ensimmäisen kerran näin tapahtui 26. syyskuuta. Mielenosoittajat käyttäytyivät uhkaavasti. Fu ei itse ollut tuolloin kotona, mutta hänen vaimonsa ja lapsensa olivat.

Mielenosoitukset Fun kodin edessä eivät jääneet yhteen kertaan. Osanottajien määrä kasvoi jatkuvasti, samoin kehotukset väkivaltaan Bob Futa vastaan. Tilanne kiristyi äärimmilleen maanantaina 5. lokakuuta, kun paikalle saapui bussilastillinen, noin 50, mielenosoittajaa. He jakoivat naapureille tri Fun vastaisia lentolehtisiä, ja kiinnittivät niitä autojen tuulilaseihin.

Toimittajien haastatellessa mielenosoittajia, he kieltäytyivät kertomasta keitä ovat ja kiistivät edustavansa mitään tahoa.

Fu ja hänen perheensä evakuoitiin tämän vuoksi kotoaan ja siirrettiin turvalliseen paikkaan. Myös ChinaAid -järjestön toimisto pysyy suljettuna, mutta työ jatkuu etätyönä.

Paikalliset ja liittovaltion agentit, CIA ja FBI mukaan lukien, tutkivat Fun henkeen kohdistuneita uhkauksia.

”Tämä on meille kaikille herätys”, Fu sanoi. ”Meidän on ymmärrettävä olla varuillamme, emmekä saa pitää vapauttamme itsestään selvänä.”

Fu kertoo perheensä olevan turvassa. Heitä, jotka kysyvät, kuinka he voisivat auttaa, hän kehottaa perehtymään Kiinan kommunistiseen puolueeseen ja Kiinan viranomaisten harjoittamaan vainoon.

Tiedonlähteitä jahdataan Kiinassa, kritiikkiä YK:ssa

Esimerkiksi tämän kaltaisia kuvia Kiinan viranomaiset eivät halua ulkomailla nähtävän. Kuvassa tuhottu kirkko Shanjiangissa. Kuva: ChinaAid

Kiinassa viranomaiset ovat kuulustelleet seurakuntien työntekijöitä sen jälkeen, kun ulkomaisissa medioissa on kerrottu uutisia vainoista, jotka ovat kohdistuneet kyseisiin seurakuntiin.

Kuulusteluissa he ovat paljastaneet, että valtionjohtoa häiritsee se, että uskonnollisiin asioihin liittyviä asiakirjoja ja tietoja on vuotanut ulkomaiselle medialle, eivätkä he aio säästää toimiaan vuotolähteiden paljastamiseksi. Viranomaiset uhkaavat tietoja vuotavia pitkillä vankeusrangaistuksilla ja sanovat myös, että rangaistukset tulevat kohdistumaan myös heidän perheisiinsä.

”Jos hallinto pelkää, että heidän tekonsa paljastuvat, sen on lakattava vainoamasta uskonnollisia henkilöitä”, sanoi kotiseurakunnan pastori, jonka rukoushuone tuhottiin viranomaisten käskystä.

Tiistaina 6. lokakuuta YK:n istunnossa New Yorkissa luettiin Saksan johdolla julkilausuma, jossa kritisoitiin Kiinan harjoittamaa uskonnollisten vähemmistöjen vainoa sekä ihmisoikeustilannetta Hongkongissa. Julkilausuman oli allekirjoittanut 39 maata, Suomi mukaan lukien.

Lähteet: ChinaAid, Midland Reporter-Telegram, Bitter Winter, bobfu4china

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print