Your Cart

Kiina tarjoaa palkkioita uskovia ilmiantaville

Ratsia kotiseurakuntaan Kiinassa. Kuva: China Aid

Kiinan viranomaiset ovat ottaneet käyttöön uusia keinoja estääkseen valtiojohtoisten seurakuntien jäseniä liittymästä rekisteröimättömiin seurakuntiin.

Elokuussa Henanin provinssissa viranomaiset julkaisivat ilmoituksen, jossa ihmisiä kannustettiin ottamaan valokuvia, videoita, äänitallenteita ja keräämään muuta materiaalia ”laittomista uskonnollisista tapahtumapaikoista”. Jokaisesta vihjeestä luvattiin 500 Kiinan juanin (noin 62 euroa) palkkio.

Ilmoituksessa kerrottiin, että niiden viiden kuukauden aikana, jolloin seurakunnat olivat koronan vuoksi olleet suljettuina, joitakin uskonnollisia henkilöitä ”huijattiin ja houkuteltiin yksityisiin uskonnollisiin kokoontumispaikkoihin” osallistumaan ”laittomaan uskonnolliseen toimintaan”, jolla oli ”huomattava kielteinen vaikutus turvallisuuteen ja vakauteen uskonnon saralla”. Sen vuoksi kaikki laiton uskonnollinen toiminta pitäisi tutkia ja lakkauttaa.

Lähes välittömästi tämän jälkeen eräälle kotiseurakunnalle tiloja vuokrannut vuokraisäntä perui vuokrasopimuksen. ”Hän selitti, että hän ei halua kärsiä seurauksia siitä, jos toimintamme paljastuu. Kommunistinen puolue ei lopeta ennen kuin se on hävittänyt uskonnon kokonaan”, eräs seurakuntana kuuluva kertoi.

Seurakunta kuului aiemmin viralliseen Kolme Itse -kirkkoon, mutta se suljettiin viime vuonna, jotta kirkkojen lukumäärää saataisiin vähennettyä. Sen jälkeen seurakuntalaisilla ei ollut enää paikkaa, missä kokoontua.

Heinäkuussa Henanin kaduille ilmaantui julisteita, joissa kannustettiin ”laittoman uskonnollisen toiminnan oma-aloitteiseen raportointiin”. Viranomaiset järjestivät tilaisuuksia, joissa ihmisille kerrottiin, että kaikki kolmesta viiteenkin uskovan kokoontumiset pitäisi ilmiantaa.

Eräs paikallishallinnon virkailija kertoi avoimesti, mistä on kyse. ”Hallinnon kontrolli on tiukkaa ei ainoastaan Kolme Itse -kirkkojen kehittymisen estämiseksi, vaan myös kotiseurakuntien sulkemiseksi, sillä he pelkäävät uskovien auttavan kumoamaan hallinnon”, virkailija sanoi.

Kolme Itse -kirkkoja eri puolilla Kiinaa on kannustettu ilmiantamaan kotiseurakuntia. ”Viranomaiset pyytävät meiltä lahjoituksia piittaamatta siitä, että kirkkomme on ollut kuukausia suljettuna”, eräs Kolme Itse -kirkkoon kuuluva kertoo närkästyneenä. ”Viranomaiset sanoivat meille, että koska meillä ei ole rahaa maksaa viranomaisille, meidän pitäisi rohkaista seurakuntalaisia vakoilemaan kotiseurakuntiin kuuluvia. Sillä tavalla jokusen ilmiannon jälkeen saisimme tarpeeksi rahaa maksaaksemme heille. Me tiedämme kyllä, ketkä kuuluvat kotiseurakuntiin, mutta emme toimi omantuntomme vastaisesti. Jokaisella tulee olla oikeus harjoittaa uskoaan.”

Lähde: Bitter Winter

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print