Your Cart

Kiina – piispa ja kaksi pastoria vapautettu väliaikaisesti

Hong Kongin emeritus piispa Joseph Zen kädessään juliste, jossa vaaditaan vapautta piispa Cui Taille viime toukokuussa (Kuva:Joseph Zen fb-sivut)

Pohjois-Kiinassa sijaitsevassa Hebein maakunnassa toimineet, viime vuonna pidätetyt piispa ja kaksi pastoria pääsivät kiinalaisen uudenvuoden aikaan kotiin. Kyseessä on piispa Cui Tai sekä papit Su Guipeng ja Zhao He Xuanhuan hiippakunnasta. 

Piispa Cuita ei oltu nähty viime huhtikuun jälkeen ja hänen olinpaikkansa oli tuntematon. UCAnewsin lähde kertoi, että piispalla oli lupa palata kotiinsa tammikuun 24 päivänä vierailemaan ikääntyneen sisarensa luona ja viettämään kiinalaista uuttavuotta. Piispa Cui on 68-vuotias ja vatsakatarrin vuoksi heikossa kunnossa. Hän painaa ainoastaan 52 kg.

Viranomaiset pidättivät Dongchengin katolisessa kirkossa palvelevan pastori Zhaon viime lokakuussa hallituksen uutta uskonnollista politiikkaa noudattaen. Myös hänen sallittiin palata kotiinsa tammikuun 24 päivänä.

Pastori Su, joka palvelee Shadifangin seurakuntaa, asetettiin kotiarestiin viime lokakuussa. Hänet vapautettiin joulukuun 21 päivänä, mutta häneltä kiellettiin seurakunnan asioiden hoitaminen.

Piispalle ja papeille on annettu lupa palata kotiinsa uudeksivuodeksi, mutta heitä on kielletty järjestämästä ja osallistumasta minkäänlaiseen uskonnolliseen toimintaan, ja heidän tulee olla jatkuvasti viranomaisten tavoitettavissa.

”Ja mitä tapahtuu uudenvuoden jälkeen? On hyvin todennäköistä, että heidät pidätetään uudelleen”, UCAnewsin lähde sanoo. Anonyymi lähde kertoo piispa Cuin olleen pidätettynä toistuvasti vuodesta 2007 lähtien ja päässeen vapaaksi hetkellisesti juhlapäiviksi. ”Viranomaiset antoivat piispalle luvan palata kotiinsa viime uudenvuoden aikaan, mutta pidättivät hänet uudelleen huhtikuussa.”

Lähteen mukaan piispa Cui ja papit ovat kieltäytyneet hyväksymästä valtiojohtoisen Kiinan katolisen isänmaallisen yhdistyksen (Chinese Catholic Patriotic Association) päätöksiä, joiden tarkoitus on ”ylläpitää uskon yhtenäisyyttä”. 

” Emme voi toimia omaatuntoamme vastaan.  Miten muuten voimme kertoa uskostamme muille?” UCAnewsin lähde sanoo. 

Lähde: UCAnews

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print