Your Cart

Karkotuksia ja maahantulokieltoja ulkomaalaisille kristityille Turkissa

andrew-ja-norine-brunson-world-watch-monitor
Andrew ja Norine Brunson. Kuva: World Watch Monitor

Amerikkalaiset kristityt Andrew ja Norine Brunson pidätettiin 7. lokakuuta Izmirissä. Heille kerrottiin, että heidät karkotettaisiin 15 päivän kuluessa ja että heille on määrätty maahantulokielto, sillä he ovat ”uhka kansalliselle turvallisuudelle”. Norine vapautettiin 19. lokakuuta, mutta hänen aviomiehensä on yhä pidätettynä. Tällä hetkellä ei tiedetä, aiotaanko Andrew karkottaa.

Pariskunta on asunut Turkissa 20 vuotta ja he toimivat Izmirissä sijaitsevan protestanttisen Ylösnousemus-seurakunnan pastoreina. Seurakuntaan kuuluu 30-40 jäsentä.

Seurakuntalaisten ensimmäiset yritykset toimittaa Brunsoneille vaatteita ja muita tarvikkeita estettiin, mutta lopulta, 13. lokakuuta he saivat toimittaa heille vaatteita ja lääkkeitä. Poliisit eivät kuitenkaan suostuneet antamaan heille Raamattua.

Asianajajalle, joka pyrki tapaamaan Brunsoneita, kerrottiin heidän allekirjoittaneen ilmoituksen, jonka mukaan he eivät halua asianajajaa. Viranomaiset eivät suostuneet näyttämään ilmoitusta. Brunsonien asianajaja on valittanut pidätyksestä, joka rikkoo Turkin lakeja.

Oleskelulupa peruttu, ikuinen maahantulokielto

ryan-keating-world-watch-monitor
Ryan Keating. Kuva: World Watch Monitor

Ryan Keating, ankaralaisessa yliopistossa kirjoilla oleva kristitty tohtoriopiskelija, oli 17. lokakuuta palaamassa Turkkiin viikon kestäneeltä ulkomaanmatkalta. Lentokentällä poliisit ottivat hänet kiinni ja hänelle kerrottiin, että hänen oleskelulupansa on peruttu ja hänellä on elinikäinen maahantulokielto. Mitään selitystä ei pyynnöstä huolimatta annettu.

Ryan opiskelee Ankaran yliopistossa Uskonnon filosofian osastolla ja hänen oleskelulupansa on myönnetty opiskelun perusteella. Ryanin vaimo Ness ja heidän neljä lastaan ovat yhä Ankarassa eikä tiedetä, onko heidänkin oleskelulupansa peruttu.

Ryan on osallistunut Ankarassa pakolaisten keskuudessa tehtävään kristilliseen työhön Ankara Refugee Ministryn (ARM) kautta ja hän kuuluu Kurtulus-seurakuntaan. ARM tarjoaa ruokaa, vaatteita ja terveydenhuoltoa 1000 Syyrian, Irakin ja Iranin pakolaiselle viikoittain. Lisäksi he opettavat pakolaisille englantia ja tarjoavat ammatillista koulutusta. Arvellaan, että oleskeluluvan peruminen ja maahantulokielto johtuvat näistä seikoista, jotka kylläkin ovat täysin laillisia. Hän on asunut Turkissa 10 vuotta.

Hätätilalaki

Turkissa on tällä hetkellä voimassa hätätila, joka julistettiin heinäkuisen vallankaappausyrityksen jälkeen. Sen myötä viranomaisilla on ollut melko vapaat kädet toimia normaalisti voimassaolevien lakien vastaisesti. Hätätilaa on jatkettu ensi vuoden tammikuulle saakka.

Arvellaan, että kansallista hätätilaa käytetään ”ei-toivottujen” poistamiseksi Turkista. Vaikka hätätila ei aluksi juurikaan vaikuttanut kristittyihin, Protestanttisten seurakuntien yhdistys (TeK) raportoi nyt, että Turkin kristittyihin yhteisöihin kohdistuu yhä enemmän häirintää.

Lähteet: World Watch Monitor, Middle East Concern

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print