Your Cart

Kahden kristityn pelätään tulleen armeijan tappamiksi Burmassa

Dumdaw Nawng Lat vasemmalla ja Gam Seng. Kuva: Kachin Baptist Convention

Burman Shanin osavaltiossa kyläläiset pelkäävät, että kaksi katolilaista kristittyä on surmattu.

Armeija pidätti Dumdaw Nawng Latin ja Gam Sengin 24. joulukuuta sen jälkeen, kun he olivat auttaneet journalisteja raportoimaan Mong Kossa sijainneen katolisen kirkon pommituksesta. Kristityt pidätettiin, kun he menivät Byuha Gonin sotilastukikohtaan neuvottelemaan avioparin vapautuksesta, jotka oli pidätetty, kun he olivat valittaneet kotinsa tuhoamisesta. ”Burman armeija vapautti pariskunnan, mutta pidätti Gam Sengin ja Dumdaw Nawng Latin. Uskon vahvasti, että heidät on tapettu”, kertoo nimettömänä pysyttelevä lähde.

Armeijan edustajien sanotaan olleen vihaisia siitä, että miehet olivat auttaneet kolmen yangonilaisen sanomalehden journalisteja matkustamaan taistelujen vaivaamaan Mong Kohon. Burman joukot olivat joulukuun alussa pommittaneet siellä katolista kirkkoa, johon miehet kuuluivat.

Yleensä armeija kuulustelee ja vapauttaa nopeasti pidätetyt siviilit. Koska tässä tapauksessa näin ei ole käynyt, epäillään, että heidät on tapettu. Kyseisen tukikohdan viranomaisten tiedetään syyllistyneen pidätettyjen surmiin ja ruumiiden polttamiseen aiemmin. Lisäksi Burman armeijalla on tapana vastata propagandalla heihin kohdistuviin negatiivisiin uutisiin, mutta nyt he ovat olleet hiljaa, vaikka miesten katoamisesta on uutisoitu laajalti.

Kaksi ruumista on löytynyt sakokaivosta Mong Kossa, ja Kachinin baptistikonvention edustajat arvelevat, että kyseessä ovat kadonneet kristityt, kertoo yangonilainen The Irrawaddy -sanomalehti. Asiaa tutkitaan parhaillaan.

Taistelut Burman armeijan ja etnisten separatistijärjestöjen välillä puhkesivat marraskuussa. Yli 50.000 ihmistä on paennut niitä Shanin osavaltion pohjoisosaan ja Kiinan rajan tuntumaan.

Lähteet: Asia News, Morning Star News, The Irrawaddy

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print