Your Cart

Joulutervehdyksestä vihapuhesyytteet Pakistanissa

KORJAUS (3.1.2017 klo 9:10) Shaan Taseer on muutama tunti sitten tarkentanut omalla Facebook-sivullaan, että hän ei toivottanut viestissään hyvää joulua ainoastaan kristityille, vaan kaikille pakistanilaisille.

Jouluinen videotervehdys on saattanut Shaan Taseerin, murhatun Punjabin kuvernöörin Salman Taseerin pojan, vaikeuksiin.

Itse islaminuskoinen Shaan Taseer julkaisi joulupäivänä videon, jolla hän toivottaa hyvää joulua Pakistanin kristityille, erityisesti Asia Bibille ja pyytää rukoilemaan hänen puolestaan, sekä kaikkien muiden jumalanpilkkalain vuoksi vankilassa viruvien puolesta. Videolla hän lisäksi kritisoi jumalanpilkkalain väärinkäyttöä Pakistanissa ja antaa tukensa lain nojalla kuolemaantuomitulle Asia Bibille sekä jumalanpilkasta syytetylle teinipojalle, Nabeel Masihille.

Shaanin isä, Punjabin kuvernööri Salman Taseer, oli myös osoittanut tukensa Asia Bibille ja kritisoinut Pakistanin jumalanpilkkalakia. Tästä syystä hänen henkivartijansa Mumtaz Qadri murhasi hänet 4. tammikuuta 2011. Qadri tuomittiin murhasta kuolemaan ja hänet hirtettiin 29. helmikuuta viime vuonna.

Pian sen jälkeen, kun Shaanin video oli saanut runsaasti huomiota, Mujahid Abdul Rasul uskonnollisesta Sunni Tehreek -järjestöstä teki hänestä rikosilmoituksen. Rikosilmoitus vihapuheesta lain 295-A nojalla on rekisteröity lauantaina 31. joulukuuta, mutta siinä ei nimetä Shaania ja poliisista väitettiin, että he eivät tiedä kuka videolla esiintyvä henkilö on. Daily Pakistan Global -lehdelle antamassaan haastattelussa Shaan kertoo Sunni Tehreekin painostavan poliisia. ”Totta kai he tietävät, että se olen minä. Eivät he saaneet videota sattumalta. Sunni Tehreek työnsi sen heidän käsiinsä”, Shaan sanoo.

Sunni Tehreek on lisäksi julistanut fatwan Shaan Taseeria vastaan. Fatwan mukaan Shaanin pyyntö rukoilla Asia Bibin sekä Nabeel Masihin puolesta tarkoittaa, että hän on syyllistynyt jumalanpilkkaan ja uskosta luopumiseen. Fatwan mukaan Shaan on islamilaisen lain mukaisesti ”Wajib-ul-Qatal”, velvollinen kuolemaan. Järjestö myös painostaa poliiseja syyttämään Shaania myös lain 295-C, eli jumalanpilkkalain nojalla.

Daily Pakistan Global, The Express Tribune, Shaan Taseerin Facebook-sivu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print