Your Cart

Joulu kielletty Kiinassa, pastori vapautettu

Kiinan kommunistisen puolueen jäseniltä ja hallinnon viranomaisilta kiellettiin joulun viettäminen ja sitä verrattiin ”hengelliseen oopiumiin”.

Keski-Kiinan Hunanin provinssissa, Hengyangin kaupungissa, kurinpidollinen tarkastuskomitea varoitti kaupungin virkailijoita osallistumasta joulupäivällisille tai joulukokoontumisiin. Ilmoituksessa varoitettiin, että sääntöä rikkovat ”joutuisivat vastuuseen”. Ilmoituksen sanamuoto antaa syytä olettaa, että vastaavanlainen ilmoitus on lähetetty kaikille kansallisille viranomaisille.

”Joulun lähestyessä johtajien ja viranomaisten kaikilla arvoasteikoilla tulee edistää perinteistä kiinalaista kulttuuria ja ottaa tehtäväkseen rakentaa Kiinan kansalaisille hengellinen koti”, Radio Free Asian näkemässä ilmoituksessa sanotaan. ”Heidän tulee innokkaasti opiskella 19. puoluekongressin esittämää oppia kulttuurisesta itseluottamuksesta ja pidättäytyä sokeasti juhlimasta ulkomaalaisia juhlia tai osallistumasta länsimaisiin uskontoihin”, ilmoitus jatkuu. ”Heidän ei tule osallistua mihinkään länsimaista alkuperää olevaan juhlaan ja heidän tulee huolehtia hyvästä turvallisuudesta jouluaattona ja joulupäivänä.”

Eteläisessä Kiinassa sijaitsevassa Guangdongin provinssissa asuva kristitty kertoo, että jouluaiheisia tavaroita on kaupoissa vedetty pois myynnistä. Luoteiskiinalaisessa Gansun provinssissa toimiva verkkokauppa poisti sivuillaan myynnissä olleet joulukuuset.

Koillis-Kiinan Shenyangin kaupungissa yliopisto-opiskelijoita kiellettiin juhlimasta joulua.

Poikkeuksellisesti Kiinasta on joulun aikaan kuulunut myös hyviä uutisia: pastori Gu Yuese on vapautettu ja syyttäjä on hylännyt kaikki syytteet häntä vastaan. Gu Yuesen tapaus oli korkeatasoisin sitten kulttuurivallankumouksen, kun viranomaiset erottivat hänet Zhejiangin pronvississa sijainneen Chongyi-kirkon, Kiinan suurimman virallisen kirkon, pastorin tehtävistä tammikuussa 2016. Viikkoja myöhemmin hänet pidätettiin virallisesti ja häntä syytettiin kavalluksesta ja hän on ollut vangittuna 7.1.2017 lähtien vapautumiseensa saakka perjantaina 22. joulukuuta. Syytteet pastoria vastaan nostettiin sen jälkeen, kun hän oli julkisesti vastustanut provinssissa suoritettua ristien poistoa ja tuhoamista. Toistaiseksi ei ole tiedossa, saako hän jälleen toimia Chongyi-kirkon pastorina.

Lähteet: Radio Free Asia, China Aid

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print