Your Cart

Joulu 2020 maailmalla

Joulu 2020 maailmalla

Jouluaterian jakoa pakolaisleirillä Nigeriassa.

Maissa, joissa kristityt ovat vainottuja tai syrjittyjä, joulu ja muut tärkeät kristilliset juhlapäivät voivat olla erityisen vaikeaa tai vaarallista aikaa. Kuinka siis sujui tämä joulu?

Nigerian Kadunan osavaltiossa aseistautuneet miehet sieppasivat jouluaattona rouva Jumai Lukan, Assemblies of God -seurakunnan pastorin, Luka Shahon, vaimon. Pastori puolestaan hakattiin pahoin. Tämänhetkisten tietojen mukaan Jumai on yhä sieppaajien hallussa.

Lähetimme ennen joulua Nigeriaan varat jouluaterian jakamiseksi kodeistaan pakenemaan joutuneille kristityille. Lihasta, riisistä ja kananmunista koostuneita aterioita jaettiin kristityille kolmella pakolaisleirillä.

Gazassa Hamas-johtoinen uskontoministeriö antoi joulun edellä muslimeille määräyksen, jonka mukaan heidän ei tulisi olla tekemisissä kristittyjen kanssa jouluna tai osallistua ei-islamilaisiin juhliin.

Pakistanissa, Bangladeshissa ja Indonesiassa joulua vietettiin tarkkojen turvatoimien vallitessa.

Pakistanissa, Peshawarissa, viranomaiset onnistuivat viikkoa ennen joulua estämään joulupäiväksi suunnitellun pommi-iskun. Ratsian yhteydessä poliisit pidättivät neljä terroristia ja löysivät kolme räjähdeliiviä sekä kuusi muuta räjähdettä. Pelkästään Lahoren kaupungissa noin 5000 poliisia oli suojaamassa 623 kirkkoa ja kristittyjen asuinalueita.

Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa poliisit, palokunta ja ambulanssit olivat valmiina kirkkojen lähettyvillä joulupäivinä. Katumyynti kirkkojen lähettyvillä oli kiellettyä. Kaikki kirkkoihin menijät tutkittiin metallinpaljastimilla, eikä sisään saanut tuoda laukkuja.

Indonesiassa poliisit ja poliisikoirat tutkivat joulun edellä kirkot mahdollisten räjähteiden varalta, mutta mitään epäilyttävää ei löytynyt ja tämänhetkisten tietojen mukaan joulu sujui rauhallisesti.

”Joulu – mene pois Kiinasta” lukee mielenosoittajan kantamassa kyltissä. Kuva: ChinaAid

Kiinassa poliisit tunkeutuivat useiden vainottuun ja suljettuun Early Rain -seurakuntaan kuuluvien koteihin jouluaattona. Tarkoitus oli estää heitä osallistumasta seurakunnan verkossa pitämään tapaamiseen. Edes virallisten, valtiojohtoisten seurakuntien joulunvietto ei ollut itsestään selvyys: erään katolisen kirkon piti saada joulujuhlalleen lupa kahdeksasta eri virastosta.

Ennen joulua eri puolilla Kiinaa järjestettiin mielenosoituksia, joissa vastustettiin joulua. Mielenosoitusten annettiin tapahtua, joten on selvää, että niillä oli viranomaisten tuki. Joissakin yliopistoissa opiskelijoita kiellettiin poistumasta kampukselta jouluaattona ja joulupäivänä, ja rangaistuksen uhalla jopa ostamasta tai syömästä omenoita.

Kiitos Jumalalle siitä, että joulu vaikuttaa sujuneen suhteellisen rauhallisesti, ja suuremmilta iskuilta vältyttiin tänä vuonna.

Lähteet: Marttyyrien Ääni, Christian Solidarity Worldwide, ChinaAid, International Christian Concern, Asia News, Fides, The Nation

Facebook
Twitter
WhatsApp
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print