Your Cart

Iranilainen kristitty pariskunta menettämässä adoptiotyttärensä

Maryam, Sam ja Lydia. Kuva: Middle East Concern

Iranilainen kristinuskoon kääntynyt pariskunta on uskonsa tähden menettämässä kuukauden päästä kaksi vuotta täyttävän adoptiotyttärensä.

Helmikuussa 2019 Sam Khosravi ja Maryam Falahi adoptoivat Lydian orpokodista tämän ollessa kolme kuukautta vanha. Pariskunta oli odottamassa viimeistä hyväksyntää adoptiolle, kun he saivat huonoja uutisia.

Heinäkuun 1. päivä viime vuonna Iranin tiedustelupalvelun agentit suorittivat ratsian Samin ja Maryamin kotiin sekä useiden muiden kristinuskoon kääntyneiden koteihin Bushehrissa. Kaikkiaan kahdeksan henkilöä pidätettiin: Samin veli ja Maryamin sisko, jotka ovat naimisissa keskenään, sekä Samin äiti ja eräs kolmas pariskunta. Seitsemäntoista päivää myöhemmin Sam ja Maryam päästettiin vapaiksi molempien maksettua noin 22.000 euron takuut.

Tämän vuoden kesäkuussa seitsemän näistä kahdeksasta tuomittiin ”hallinnon vastaisesta propagandasta” syytettyinä. Sam sai vuoden vankeutta, jonka jälkeen hänen kärsittäväkseen tulee kaksi vuotta maan sisäistä karkotusta. Maryam, joka on ammatiltaan sairaanhoitaja, sai noin 350 euron sakon sekä elinikäisen kiellon tehdä töitä julkisessa laitoksessa – hän ei siis enää voisi toimia sairaanhoitajana. Sam on töissä majoitus- ja ravitsemusalalla, eikä hänkään saa jatkaa työssään enää koskaan.

Musertava isku

Heinäkuun lopulla tänä vuonna oikeus päätti, että koska Sam ja Maryam ovat kristittyjä, he eivät ole sopivia Lydian vanhemmiksi, sillä Lydian katsotaan olevan muslimi. Tämä siitä huolimatta, että Lydian biologisten vanhempien henkilöllisyyttä tai uskontoa ei tiedetä. Päätös oli musertava Samille ja Maryamille, jotka 13 vuoden avioliittonsa aikana eivät ole saaneet omia lapsia.

Oikeus kuitenkin tunnusti Samin ja Maryamin pitäneen hyvää huolta Lydiasta, ja heidän välillään olevan vahvan tunnesiteen. Lydialla on joitakin terveydellisiä ongelmia, ja oikeus tunnusti, että vanhemmat olivat kyenneet antamaan Lydialle kaiken tämän tarvitseman avun ja rakkauden.

Asiasta päättänyt tuomari tunsi selvästi myötätuntoa Samia ja Maryamia kohtaan, mutta sanavalinnoista käy ilmi, että tuomari ei saanut tehdä päätöstään itsenäisesti. Article 18 -järjestön vaikuttamistyön johtaja Mansour Borji selittää: ”Tuomiosta käy selkeästi ilmi, että tuomari ei olisi halunnut antaa tällaista päätöstä, ja että tiedusteluministeriö oli pakottanut hänet siihen. Tämä on jälleen yksi esimerkki siitä, miten oikeuslaitos ei ole riippumaton, mitä tulee kristittyihin liittyviin tapauksiin.”

Oikeuden päätöksessä kerrottiin myös Lydian todennäköinen kohtalo: ”Tulee myös todeta, että lapsen terveydentilansa ja hänen sairautensa huomioon ottaen ei ole minkäänlaista mahdollisuutta antaa häntä toisen perheen hoitoon. Jos lapsi otetaan pois, on mahdollista, että hän tulee elämään ikuisesti sosiaalihuollon hoivassa.”

Sam ja Maryam valittivat päätöksestä, mutta nyt, 23. syyskuuta, oikeus piti päätöksen voimassa. Nyt Sam ja Maryam odottavat milloin heille kerrotaan, että heidän on palautettava Lydia orpokotiin. Sosiaalihuolto saattaa tulla hakemaan Lydian pois välittömästi, kun päätös kantautuu heidän tietoonsa.

Sam, Maryam ja heidän ystävänsä pyytävät rukoilemaan puolestaan tämän äärimmäisen ahdistavan tilanteen johdosta, että Herra antaisi heille rauhan ja tekisi ihmeen, jonka myötä Sam ja Maryam saisivat jatkaa Lydian vanhempina.

Lähteet: Middle East Concern, Article 18

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print