Your Cart

Iran – Vanhemmat pidätetty lapsen nähden, siskoksia kidutettu

Shokoufeh ja Shima. Kuva: Mohabat News

Kristittyjen pidätykset Iranissa ovat jatkuneet edelleen. Viimeisen kuukauden aikana kerrotaan pidätetyn jo yli 150 kristittyä.

Joulukuun 2. päivä Ahvazin kaupungissa pidätettiin kodistaan siskokset Shima ja Shokoufeh Zanganeh. Aluksi perheellä ei ollut tietoa, missä heitä pidetään. Joitakin päiviä myöhemmin Shima sai soittaa kotiin ja kertoi, että heitä pidetään Ahvazissa tiedusteluviranomaisten tiloissa.

Naisille määrättiin poikkeuksellisen korkeat takuut, kun he 12. joulukuuta olivat oikeudessa: 500 miljoonaa tomania, eli noin 50.000 euroa kummallekin. Huolimatta monia iranilaisia koskettavista taloudellisista ongelmista, siskosten perhe onnistui kokoamaan summan. Silti, joka kerta kun perhe on yrittänyt maksaa takuut, heidät käännytetään pois sanoen, että ”tuomari ei ole paikalla tänään”. Takuiden määräämisen jälkeen heidät siirrettiin Sepidarin vankilaan Ahvazissa.

Vankilan viranomaiset ottivat naisten perheeseen yhteyttä ja kertoivat heille, että siskoksia oli erään kuulustelun yhteydessä hakattu. Myöhemmin, toisen puhelun yhteydessä, siskokset itse kertoivat perheelleen samoin, että kuulustelija oli hakannut heitä. Epäillään, että viranomaiset viivyttävät tarkoituksella heidän vapauttamistaan takuita vastaan, kunnes jäljet pahoinpitelystä ovat haihtuneet.

Myös kaksi miestä pidätetty

Farzad ja Abdollah. Kuva: Mohabat News

Samana päivänä kuin Shima ja Shokoufeh pidätettiin, samassa Ahvazin kaupungissa pidätettiin myös kaksi miestä, Farzad Behzadizadeh ja Abdollah Yousefi Sheikh Robat.

Farzad tultiin pidättämään hänen työpaikaltaan, Tejarat-pankin asiakaspalvelusta. Sieltä hänet vietiin kotiinsa, jossa viranomaiset suorittivat etsinnän, löytämättä kuitenkaan mitään kristillistä materiaalia. Muutamia päiviä myöhemmin Farzad soitti sisarelleen ja pyysi tätä tuomaan kaksi Raamattua, jotka hän oli piilottanut huoneeseensa. On ilmeistä, että viranomaiset olivat määränneet tämän ja Raamattuja voidaan käyttää oikeudessa todisteena kristinuskoon kääntymisestä.

Abdollah pidätettiin kotoaan, ja myös hänen kotiinsa tehtiin kotietsintä. Viranomaiset takavarikoivat Raamattuja ja ylistysmusiikkia ja veivät sen jälkeen Abdollahin mukanaan.

Kun miesten perheet menivät tiedustelemaan pidätettyjen omaistensa tilannetta, tiedusteluviranomaiset käännyttivät heidät tylysti pois herjojen saattelemina. Heille kerrottiin myös, että miehiä syytettäisiin ”poliittisista” rikoksista.

Vanhemmat pidätetty lapsen nähden

Joulukuun 6. päivä tiedusteluviranomaiset tekivät ratsian Amir Taleipourin (39) ja hänen vaimonsa Mahnaz Haratin (36) kotiin Mashhadissa. Amir ja Mahnaz pidätettiin 7-vuotiaan tyttärensä edessä.

Amir ja Mahnaz ovat olleet siitä lähtien pidätettyinä. Heidän ei ole sallittu olla yhteydessä perheisiinsä, eikä heille ole sallittu oikeusapua. Sukulaiset huolehtivat heidän tyttärestään.

Kristilliset johtajat kertovat, että vaikka pidätykset joulun aikaan ovat Iranissa tavanomaisia, tänä vuonna niitä on ollut erityisen paljon. Eräs johtaja kertoo, että joulun aikaan monet iranilaiset kiinnostuvat kristinuskosta ja sen vuoksi viranomaiset saattavat yrittää hillitä kiinnostusta pelottelemalla kansaa. Lisäksi hän sanoo, että monet virastot kilpailevat rahoituksesta, ja pidätykset voivat olla keino osoittaa, miten tehokkaita he ovat.

Lähteet: Mohabat News, Middle East Concern

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print