Alkuviikosta kerroimme, että Mary (Fatemeh) Mohammadi on erotettu yliopistosta. Nyt on käynyt ilmi, että hänet on pidätetty sunnuntaina 12. tammikuuta.
Mary pidätettiin Teheranissa lähellä Azadin aukiota (Vapauden aukio), jossa oli käynnissä mielenosoituksia Iranin viranomaisten myönnettyä, että he ampuivat alas ukrainalaisen matkustajakoneen.
Sunnuntai-iltana pidätettiin lukuisia mielenosoittajia eri puolilla Irania, mutta tiedossa ei ole, osallistuiko Mary niihin vai oliko hän vain seuraamassa tapahtumia.
Mary vietiin tuntemattomaan paikkaan eikä hänen tilanteestaan ole mitään tietoa. Maryn perhe on hänestä erittäin huolissaan.
Pidätyspäivänään Mary julkaisi twitterissä tukun viestejä, joissa hän sanoi iranilaisten kärsivän ”pehmeästä sorrosta”, koska heille syötetään vain uutisia, joita hallinto haluaa heidän tietävän. Viesteissään hän käytti hashtageja ”ahtaalla” ja ”tukahduttaminen on normi”.
Hän kirjoitti, että “pehmeää sortoa” vastaan taisteleminen on vielä vaikeampaa, kuin ”kovaa sortoa”, eli pamppuja ja kyynelkaasuja ja sanoi, että Iranin hallinto ”vakiinnuttaa vääriä käsityksiä valikoivan uutisoinnin kautta” ja ”suuremmat ja toistuvammat valheet tekevät niistä uskottavampia”.
Teini-ikäisenä kristinuskoon kääntynyt Mary, joka on nyt 21-vuotias, on poikkeuksellinen esimerkki rohkeasta kristitystä aktivistista, joka yhä asuu Iranissa. Hän on ollut jo aiemmin puoli vuotta vankilassa “kansallisen turvallisuuden vastaisista teoista” sekä ”hallinnon vastaisesta propagandasta”.
Yliopistosta erottamisensa syyksi hän arveli aiemman vankeustuomionsa sekä aktivisminsa. ”Opiskeluoikeuden riistäminen minulta on varmasti yritys painostaa minua ja hiljentää minut”, Mary arveli.
Maryn viimeiseksi kuvaksi Twitterissä jäi kuva Naser Navard Gol-Tapehista, kristinuskoon kääntyneestä miehestä, joka on tuomittu kymmeneksi vuodeksi vankilaan. Hän kärsii parhaillaan tuomiotaan Evinin vankilassa Teheranissa. Mary on aktiivisesti puolustanut Iranin kristittyjä ja heidän oikeutta harjoittaa uskoaan.
Mielenosoitukset
Iranissa on jo aiemmin ollut laajoja mielenosoituksia kovien hinnannousujen vuoksi. Nyt mielenosoitukset ovat kuitenkin saaneet uutta pontta viranomaisten kiistettyä ensin osallisuutensa ukrainalaisen matkustajakoneen putoamiseen.
Nyt mielenosoittajat ovat kohdistaneet vihansa suoraan Iranin ylimpään johtajaan Ali Khameneihin. Ihmisjoukot alkoivat huutaa, että ”vihollisemme on täällä”, ja vaativat Khamenein eroa. Totuuden myöntäminen ei ole kuitenkaan liennyttänyt mielenosoittajia vaan päinvastoin, he tuntevat tulleensa huijatuiksi.
Lähteet: Article18, Mission Network News