Your Cart

Intian historiaa kirjoitetaan uusiksi

Uutistoimisto Reutersin mukaan Intian kulttuuriministeri Mahesh Sharma on perustanut komitean, jonka tarkoitus on todistaa, että hindut ovat Intian ensimmäisten asukkaiden suoria jälkeläisiä. Liittovaltion yritys ”arvioida uudelleen” maan historia on tyrmistyttänyt Intian kristilliset ja islamilaiset johtajat.

Komitea pyrkii osoittamaan, että muinaiset hindukirjoitukset ovat totta, eivät myytti. ”Minua on pyydetty tuottamaan raportti, jonka pohjalta hallitus voi kirjoittaa uudelleen tiettyjä kohtia historiassa”, kertoo komitean puheenjohtaja K. N. Dikshit Reutersille.

Reutersin mukaan Modin hindunationalistisen Bharatiya Janata -puolueen (BJP) ja siihen kytköksissä olevien hinduryhmien tarkoitus on ”lopulta muokata kansallinen identiteetti vastaamaan uskonnollisia näkemyksiä siitä, että Intia on hindujen maa, hinduja varten”.

Kristilliset ja islamilaiset johtajat näkevät tämän yrityksenä syrjäyttää ei-hindut toisen luokan kansalaisiksi omassa maassaan.

Katolinen maallikkojohtaja A. C. Michael näkee historian uudelleen kirjoittamisen olevan pyrkimys piilottaa kristittyjen rooli Intian kehityksessä. ”He ovat jo julkaisseet koulutuslinjauksen, jossa vaietaan kristittyjen koulutuksen hyväksi antamasta panoksesta. Vaikka kristityt lähetyssaarnaajat toivat modernin koulutuksen Intiaan, siitä vaietaan”, Michael sanoi. Kristillisillä seurakunnilla ja järjestöillä on huomattava merkitys koulutuksen ja sairaanhoidon tarjoamisessa tuhansien koulujen, klinikoiden ja sairaalojen myötä.

BJP:n ideologisen esikuvan, äärihindulaisen RSS-puolueen mukaan kaikkien intialaisten esi-isät – myös kristittyjen ja muslimien – olivat hinduja ja heidän tulisi hyväksyä yhteinen hinduhistoria sekä hindulaisuuden kulttuuriset piirteet.

Tunnettu RSS:n jäsen Dinanath Batra on väittänyt, että maailman ensimmäinen lentokone keksittiin Intiassa, sillä intialaisessa Ramayana-eepoksessa kerrotaan, kuinka hindujumala Ram lensi myyttisellä kulkuneuvolla Sri Lankaan.

Parlamentin jäsen, BJP-puoluetta edustava Vinay Katiyar on sanonut, että Intian tunnetuimpiin lukeutuva maamerkki, Agrassa sijaitseva Taj Mahal, pitäisi nimetä Tejo Mahaliksi, hindujumala Shivan temppeliksi. Hän on kolmas BJP:n jäsen, joka on väittänyt, että Taj Mahal oli alun perin hindutemppeli, jonka myöhemmin anasti omiin nimiinsä islaminuskoinen mogulihallitsija Shah Jahan.

”Mikään ei voi horjuttaa päätöstämme elää ja tehdä työtä Jeesukselle”, Intian katolisten piispojen konferenssin puheenjohtaja, kardinaali Baselios Cleemis, sanoi. ”Jos ongelmia tulee, selviydymme niistä, sillä uskomme on ylösnousseessa Herrassa, ei kuolleissa jumalissa.”

Lähteet: Reuters, Asia Times, UCA news

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print