Your Cart

Intia – “Pientä helpotusta” Chhattisgarhin kristityille

Chhattisgarhin hovioikeus. Kristillisen järjestön mukaan oikeuden päätös on vain "pieni helpotus". Kuva: highcourt.cg.gov.in
Chhattisgarhin hovioikeus. Kristillisen järjestön mukaan oikeuden päätös on vain ”pieni helpotus”. Kuva: highcourt.cg.gov.in

Keski-Intiassa sijaitsevan Chhattisgarhin osavaltion oikeus on pyytänyt hallitusta varmistamaan, että kyläneuvostojen asettamat kristittyjen vastaiset rajoitukset eivät kavenna uskonnonvapautta. Paikallisviranomaisten päätöksen haastaneet kristilliset järjestöt sanovat oikeuden määräyksen olevan ”vain pieni helpotus”.

Kesäkuussa 2014 Chhattisgarhin kaakkoiskulmassa sijaitsevassa Bastrin maakunnassa, Belarin kylässä, kokoontui Gram Sabha, kyläneuvosto. Neuvosto päätti kieltää kaiken ei-hindujen uskonnollisen toiminnan, käytännössä kristinuskosta tuli laitonta. Myöhemmin yhteensä 54 muuta kylää seurasi esimerkkiä.

Oikeus lupasi myös kuulla Chhattisgarhin kristillisen foorumin vetoomuksen kumota osavaltiotasoinen laki, joka mahdollisti kyläneuvoston päätöksen. Vuoden 1992 perustuslakimuutoksen myötä osavaltiot voivat antaa paikallishallinnoille enemmän oikeuksia päättää esimerkiksi ”sosiaalisten ja uskonnollisten käytäntöjen” toteuttamisesta.

”Oikeus on ottanut osittain kantaa Chhattisgarhin kristillisen yhteisön kohtaamaan epäoikeudenmukaisuuteen. Uskomme, että lopullinen oikeuden päätös takaa vapautemme”, sanoi foorumin sihteeri Arun Pannalal.

Pannalal lisäsi kuitenkin, että sosiaalinen syrjintä on tehnyt kristityistä täysin ulkopuolisia 54 kylässä. Hänen mukaansa kristityt eivät saa rakentaa taloja tai muita rakennuksia. Heiltä on kielletty valtion köyhille tarjoamat ruoka-avustukset eivätkä he saa ottaa vettä yleisistä kaivoista. Hindukauppiaita on kielletty myymästä kristityille ja tarjoamasta heille töitä pelloiltaan. Kristityt odottavatkin, että oikeuden päätös toimeenpannaan myös kylätasolla.

World Watch Monitor

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print