Your Cart

Intia – 7 vuotta Odishan mellakoista

Odishan (tuolloin Orissa) osavaltion Kandhamalin alueen yli syksyllä 2008 pyyhkäisseiden kristittyjen vastaisten mellakoiden uhrit ovat yhä vailla oikeutta. Suurimmalle osalle uhreista tilanne on edelleen sama kuin seitsemän vuotta sitten.

Vuoden 2008 mellakat olivat pahin kristittyjen vastainen hyökkäys itsenäisen Intian historiassa. Väkivaltaisuudet, jotka käynnistyivät 24.8.2008, lähtivät liikkeelle Vishwa Hindu Parishad-puolueen johtajan Lakshmanananda Saraswatin murhasta. Vaikka maolaiset kertoivat olleensa murhan takana, kristittyjä syytettiin siitä huolimatta. Yli 100 ihmistä kuoli, monet hakattiin kuoliaiksi kirveillä ja viidakkoveitsillä, useat poltettiin hengiltä. Kun väkivalta lopulta saatiin hallintaan, lähes 56.000 ihmistä, enimmäkseen kristittyjä, oli joutunut pakenemaan mellakoitsijoiden poltettua yli 5.600 kotia, 300 kirkkoa ja kristillistä laitosta.

”Uhreille ei ole [vielä] täysin korvattu omaisuuden ja rakkaiden menetyksiä”, sanoo tri John Dayal, United Christian Forumin edustaja. ”Silti suurin haava, joka ei ole vielä alkanut parantua on oikeus”, tri Dayal jatkaa. ”Surmaajat kulkevat vapaina, tuhopolttajat venyttelevät lihaksiaan, eivätkä kaikki raiskaajat ole vankilassa. Pahinta on kuitenkin ympäriinsä rankaisemattomuuden ilmapiirissä kuljeksivien äärihindujen jatkuva ylimielisyys. Viha jatkuu. Modernille Intialle on häpeä, että sadat perheet eivät koskaan voi palata kyliinsä ja monet heistä ovat asuneet erillisissä ghetoissa. Omat maanviljelyksensä menettäneinä, he työskentelevät nyt arvokkuudestaan riistettyinä päivätyöläisinä kaukaisilla toreilla.”

Mathew Bardhan, yksi väkivallan uhreista kertoo: ”Me menetimme kaiken, myös kotimme. Meidän oli muutettava uudelle alueelle 10 muun kristityn perheen kanssa. Nykyään elämämme on surkeaa, sillä sekä viranomaiset että alueen asukkaat kohtelevat meitä ulkopuolisina. Meiltä on evätty perustarpeet kuten asunto, vesi, käymälät jne. Viranomaiset eivät tunnusta meitä paikallisiksi, joten meille ei anneta BPL-säännöstelykortteja (joilla saa tietyn määrän erilaisia peruselintarvikkeita, toim.huom.).”

”On tapahtunut valtava oikeuden väärinkäytös”, sanoo Isä Ajay Singh Kumar, Odishan aluefoorumin johtaja. ”Rikosoikeusjärjestelmä on epäonnistunut tarjoamaan uhreille oikeutta, vain kaksi ihmistä on tuomittu tähän mennessä käsitellyistä 30 murhatapauksesta. Useissa tapauksissa syytetyt ovat olleet vapaina takuita vastaan viimeiset seitsemän vuotta.”

Suomen Marttyyrien Ääni on saanut työn tukijoiden myötä olla auttamassa Odishan väkivallan uhreja. Olemme kustantaneet avustuspaketteja, rakentaneet leskille taloja, tarjonneet starttirahaa pienten yritysten aloittamiseen, rakentaneet kaivoja ja tarjonneet sadalle väkivallasta kärsineelle lapselle turvallisen asuinpaikan ja koulunkäyntimahdollisuuden.

– International Christian Concern, Marttyyrien Ääni

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print