Your Cart

Indonesiassa itsemurhaisku kirkkoon, ainakin 20 loukkaantunut

Toukokuussa 2018 itsemurhapommittajat iskivät kolmeen kirkkoon Surabayan kaupungissa, surmaten 15 kristittyä. Myös tämä isku oli JAD:n tekemä.

Indonesian Makassarin kaupungissa, Sulawesin saarella, tapahtui palmusunnuntaina itsemurhaisku. Iskun kohteena oli palmusunnuntain jumalanpalvelusta viettämässä ollut roomalaiskatolinen kirkko. Ainakin 20 ihmistä loukkaantui, ja osa heistä on kriittisessä tilassa.

Isku tapahtui noin 10:28 paikallista aikaa, kun seurakunnan ensimmäiseen messuun osallistuneet kristityt olivat poistumassa ja toiseen messuun osallistuvat olivat saapumassa paikalle.

Lähistön valvontakamerat kuvasivat, kuinka räjähdyksestä seuranneet liekit nielaisivat neljä ihmistä kirkon ulkopuolella. Loukkaantuneet, joiden joukossa oli seurakunnan vartijoita, seurakuntalaisia ja taaperoikäinen lapsi, kiidätettiin välittömästi sairaalaan. Paikalta löytyi kahden ihmisen jäänteitä, molempien uskotaan olleen hyökkääjiä. Poliisit kertovat toisen hyökkääjistä olleen nainen.

Moottoripyörällä saapuneet itsemurhapommittajat pyrkivät sisään kirkon piha-alueelle, mutta vartijoiden epäilykset olivat heränneet, eivätkä he päästäneet moottoripyörää porteista sisään. Silloin iskijät räjäyttivät itsensä porttien edessä.

Poliisit ovat vahvistaneet iskun olleen Isis-kytköksiä omaavan Jamaah Ansharut Daulahin (JAD) teko. Ryhmä on aiemmin syyllistynyt useisiin itsemurhaiskuihin indonesialaisia seurakuntia vastaan. Lisäksi viime viikkoina poliisit ovat pidättäneet Makassarissa ja muissa kaupungeissa kymmeniä JAD:in jäseniä.

Indonesian kristillisten seurakuntien neuvoston puheenjohtaja Gomar Gultom kommentoi tapahtunutta. ”Tämä kohtalokas tapaus on jälleen yksi merkintä lisää pitkään luetteloon tässä saaristossa tapahtuneista väkivallanteoista ja terrorismista.” Hän pyytää, että ihmiset eivät pelkäisi, mutta pysyisivät valppaina. Lisäksi hän pyytää kristittyjä rukoilemaan rauhaa.

Hyökkäyksen jälkeen poliisit kehottivat Indonesian seurakuntia valppauteen. Poliisit myös lisäsivät partiointia ja turvatoimia seurakunnissa kaikkialla Indonesiassa sekä kehottivat seurakuntia pitämään jumalanpalveluksensa virtuaalisesti.

Lähteet: International Christian Concern, Christianity Today, Associated Press

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print