Your Cart

Egyptin kristityt kertovat kasvavasta vainosta

Kotiseurakunta koolla Al-Zeneeqan kylässä lähellä Esnaa, Luxorin kuvernoraatissa. Kuva: Facebook/Safwat Samaan/Morning Star News

Hyökkäykset Egyptin koptikristittyjä vastaan ovat lisääntyneet elokuun lopun ja syyskuun alun välisenä aikana.

Tapauksille on yhteistä, että väkivaltaisuudet pääsivät lisääntymään turvallisuusviranomaisten poissaolon tai liian myöhäisen tilanteeseen puuttumisen vuoksi. Kaikki hyökkäyksistä kärsineet seurakunnat olivat hakeneet virallista rekisteröintiä, jonka vuoksi väkivaltaisuudet käynnistyivät. Lisäksi hyökkäyksistä kärsineet yhteisöt kertovat, että viranomaiset ovat painostaneet heitä osallistumaan sovittelukokouksiin hyökkääjien kanssa.

Sultanin kylässä kolme muslimia pidätettiin 24. elokuuta, kun he yrittivät polttaa kirkon. Kyseessä oli heinäkuun jälkeen viides hyökkäys kylän kristittyjä vastaan. Tilanne kiristyi sen jälkeen, kun kristityt ryhtyivät rukoilemaan kirkon lisäosaksi yli kaksi vuotta sitten rakennetuissa tiloissa.

Uskotaan, että Sultanin tilanne on johtanut väkivaltaisuuksien leviämiseen myös muualla Egyptissä. Minyan ja Abu Qurqasin hiippakuntien antamassa lausunnossa sanotaan: ”Läheisessä Sultanin kylässä viikkoja jatkuneet ääri-islamistien hyökkäykset ovat saaneet jatkua pelotteiden puuttuessa. Tulehdus on levinnyt tähän kylään … Mellakointi voi levitä muihin kyliin, koska hyökkääjiä ei rangaista eikä pelotevaikutusta ole.”

Demshaw Hashemin kylässä 31. elokuuta tapahtuneen hyökkäyksen jäljiltä neljä kristittyä loukkaantui ja tilanne on jatkunut tulehtuneena. Hyökkääjät protestoivat seurakuntaa vastaan, joka sittemmin suljettiin. Seurakunta joutui järjestämään ikääntyneen seurakuntalaisen hautajaiset kadulla 6. syyskuuta kirkon sulkemisen vuoksi. Kolme päivää myöhemmin kristityt kieltäytyivät osallistumasta sovittelukokoukseen ja vaativat sen sijaan, että asiassa edetään lain mukaisesti.

Egyptiläistä kansalaisjärjestöä Egyptian Initiative for Personal Rights edustava Isaac Ibrahim kertoi Watani-uutispalvelulle: ”Demshaw Hashimin tapahtumat eivät ole ainutlaatuisia, vaan viime aikoina jatkuvasti toistuva kuvio useissa provinsseissa, jonka myötä olemassa olevat kirkot suljetaan.”

Esnan kylässä kristityt yrittävät edelleen toipua kirkkoaan vastaan kohdistuneen hyökkäyksen seurauksista. Viisi kristittyä pidätettiin, vaikka he olivat hyökkäyksen uhreja. Syyskuun 6. päivä heidän pidätystään jatkettiin vielä 15 päivällä.

Vain vähän rekisteröintejä

Syksyllä 2016 Egyptissä tuli voimaan laki, jonka myötä kirkkojen rekisteröimisen oli määrä helpottua. Siihen saakka suurin osa kirkoista oli toiminut ilman rekisteröintiä, koska virallista lupaa ei saatu. Lain mukaan kirkoilla on lupa toimia normaalisti rekisteröintiä odottaessaan.

Viimeisen 11 kuukauden aikana viranomaiset ovat rekisteröineet vain 220 kirkkoa, kun rekisteröintiä on hakenut kaikkiaan 3730 kirkkoa. Watani huomauttaa, että tällä vauhdilla kestää 17 vuotta, että jono on saatu purettua.

Human Rights Watch on kuvaillut vuoden 2016 lakia kristittyjä syrjiväksi. ”Uusi laki valtuuttaa provinssien kuvernöörit hyväksymään kirkkojen rakentamisen ja kunnostamisen. Aiemmin asia kuului turvallisuuspalveluille. Kuvernöörillä on kuitenkin oikeus kieltää kirkon rakentaminen tai kunnostaminen vetoamalla turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen, jonka vuoksi väkivaltaisilla hyökkäyksillä voidaan ohjata päätöstä. Tavanomaisesti väkijoukkojen tekemät hyökkäykset toimivat verukkeena sulkea kirkko, erityisesti Ylä-Egyptissä, jossa hyökkääjät toimivat rangaistuksetta.”

Lähteet: International Christian Concern, Watani, Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print