Your Cart

Egyptin kirkkoiskussa ainakin 9 kuolonuhria

Mar Minan kirkko hyökkäyksen jälkeen. Kuva: Middle East Concern

Viime perjantaisessa hyökkäyksessä Mar Minan koptikirkkoon Helwassa, Kairon lähellä, sai surmansa 9 ihmistä. Yksi murhatuista oli muslimi, muut kristittyjä.

Jumalanpalvelus oli päättynyt ja kristityt olivat lähdössä pois, kun kaksi hyökkääjää saapui paikalle. He yrittivät murtautua läpi kirkon edustalle pystytettyjen turvaesteiden. Toinen heistä kuoli tulitaistelussa turvallisuusjoukkojen kanssa. Hänellä kerrotaan olleen konekivääri, johon hänellä oli 150 ammusta. Lisäksi hänellä oli yllään pommiliivi, joten tarkoitus oli tehdä itsemurhaisku kirkon sisällä. Toinen hyökkääjistä pääsi pakoon, mutta hänet saatiin kiinni myöhemmin. Molemmat hyökkääjät on tunnistettu ja heidän kerrotaan suorittaneen aiemmin hyökkäyksiä poliiseja ja armeijaa vastaan. Isis on ottanut vastuun iskusta.

Ennen kirkkoon saapumistaan terroristit olivat ampuneet kaksi kristittyä veljestä elektroniikkamyymälässä lähellä kirkkoa.

Yksi surmansa saaneista oli 32-vuotias Nermin Sadik, joka kuoli suojellessaan kahta tytärtään. Kun ampuminen alkoi, Nermin tönäisi tyttärensä Nesman (11) ja Karinin (7) nopeasti sivuun. ”Kaaduttuaan terroristi katsoi vihaisesti äitini kaulakorua, otti aseen ja ampui meitä kohti useita kertoja. Yksi niistä osui äitiini”, Nesma kertoo. Hänen mukaansa terroristi yritti tappaa hänet ja hänen pikkusiskonsa, mutta viimeisillä voimillaan äiti suojeli heitä sylissään.

Nermin oli ammatiltaan sairaanhoitaja. ”Hän oli huolehtivainen kaikkia kohtaan ja hän auttoi mielellään ilman korvausta”, Nerminin aviomies sanoi.

Turvallisuustoimia oli kohennettu jo joulukuun alussa. Viranomaisia oli määrätty lisää vartioimaan kirkkoja ja poliisit olivat perustaneet turvatarkastuspisteitä kirkkojen porteille kirkkojen omien turvallisuusjärjestelyjen lisäksi. Mar Mina -kirkon läheisiä katuja oli suljettu kokonaan liikenteeltä, osa oli suljettu vain jumalanpalvelusten aikaan.

Koptikristityt viettävät joulua 7. tammikuuta, ja pyytävät rukoilemaan, että joulu sujuisi rauhallisesti. Poliisit ja sotilaat ovat lisänneet turvajärjestelyjä, mutta yksi keinoista on ollut sulkea kaikki Helwanin alueen kirkot.

Lähteet: Egypt Today, Middle East Concern, BBC, ahramonline, Egypt Independent, Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print