Your Cart

Asia Bibin tapauksen käsittelyyn lykkäys

asia-bibi-usa-9-2012-2Jumalanpilkasta kuolemaan tuomitun Asia Bibin tapausta oli määrä käsitellä Pakistanin korkeimmassa oikeudessa tänään torstaina, 13. lokakuuta.

Korkeimmassa oikeudessa kolme tuomaria tekevät päätöksen. Nyt yksi tuomareista, Iqbal Hameed ur Rehmal ilmoitti olevansa jäävi tuomitsemaan Asia Bibin tapauksessa, koska hän on toiminut tuomarina myös Salman Taseerin tapauksessa.

Salman Taseer oli Punjabin provinssin kuvernööri, joka asettui tukemaan Asia Bibiä ja ilmoitti vastustavansa jumalanpilkkalakia. Hänen oma henkivartijansa, Mumtaz Qadri, ampui hänet kuoliaaksi 4. tammikuuta 2011 tästä syystä. Mumtaz Qadri tuomittiin kuolemaan ja hänet hirtettiin 29.2.2016. Qadrin teloitus johti valtaviin mielenosoituksiin, joissa vaadittiin Asia Bibin välitöntä teloitusta.

Islamabadiin oli määrätty täksi päiväksi tuhansia turvallisuusjoukkojen jäseniä varmistamaan järjestyksen säilyminen, sillä vapauttavasta päätöksestä oli odotettavissa laajoja mielenosoituksia ja kenties pahempaa. Islamabadissa sijaitseva vanhoillinen Lal Masjid (punainen moskeija) esimerkiksi ilmoitti, että he tulevat kaduille, jos Asia Bibi vapautetaan ja estävät hallituksen toiminnan. ”Olemme syvästi huolestuneita pyrkimyksistä vapauttaa herjaaja Asia Masih ja pidämme häntä puolustavia jumalanpilkkaajina, olivat he keitä tahansa ja missä asemassa tahansa”, sanoi Hafiz Ehtesham Ahmad, moskeijaa edustavan Shuhada Foundationin puhemies.

Oikeus ei määrännyt vielä uutta käsittelypäivää. Asia Bibi ei itse ollut tänään oikeudessa. Häntä edustivat hänen asianajajansa Saif ul-Mulook sekä Asian aviomies Ashiq Masih. Aiemmin aviomies kertoi, että Asia ei tiedä tulevasta korkeimman oikeuden käsittelystä. ”Hänen odotuksensa nousevat, kun hän kuulee oikeuskäsittelystä, joten emme ole kertoneet hänelle vielä”, hän sanoi. ”Vankilassa, missä hän elää yksin, on hyvin vaarallista menettää toivonsa.” Valitettavasti näyttää siltä, että Ashiq toimi viisaasti.

Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta, kun Asia Bibin tuomion käsittely lykkääntyy. Hovioikeudessa käsittelyä lykättiin lukuisia kertoja erinäisiin syihin vedoten, kunnes kuolemantuomio lopulta vahvistettiin lokakuussa 2014. Asia on nyt ollut vankilassa seitsemän vuotta.

Lähde: The Express Tribune

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print