Your Cart

Algerialainen Ali: jihadistista sanan julistajaksi

Islamistit taistelivat Algerian hallitusta vastaan 1990-luvulla.

Ali oli jihadisti. Hänellä oli pitkä parta ja hän pukeutui valkoisiin vaatteisiin. Hän oli oppinut taistelutaitoja Taleban-liikkeeltä Afganistanissa. Hartaana muslimina hän kehotti äitiään ja kahta sisartaan olemaan myös uskonnollisempia ja kielsi heiltä television katselun.

Yksi Alin veljistä oli kuitenkin kääntynyt kristinuskoon. ”Ajattelin hänen jättäneen oikean uskonnon, joten islamilaisen lain mukaan hän ansaitsi kuolla”, Ali sanoi. ”Näytin hänelle Koraanin jakeita ja kerroin: ’Katso, sinun on uskottava. Sinun on uskottava jälleen islamiin.’ Aina kun aloimme puhua tästä hän sanoi minulle, että Jumala rakastaa minua, ja hän kertoi Jumalan rakkaudesta.”

Ali kuului islamistiseen soluun joka jakoi esitteitä paastoamisesta, islamilaisesta pukeutumisesta ja pyhään sotaan liittymisestä. Mutta vuonna 1992, kun Algeriassa oli ryhdytty käymään kovin ottein islamisteja vastaan, hän saikin huomata olevansa Algerian viranomaisten ylläpitämässä etsityimpien rikollisten luettelossa. Hänen vaihtoehtonsa olivat joko pysytellä aina kotona tai mennä ulos pidätyksen uhallakin.

Yllättävä kohtaaminen

Itse asettamaansa kotiarestiin turhautuneena Ali päätti eräänä päivänä lähteä ulos. Hän nousi linja-autoon ja jäi siitä pois sattumanvaraisesti valitsemallaan pysäkillä. Pysäkillä seisova nuori nainen kiinnitti Alin huomion, joten hän kysyi naiselta, saisiko hän puhua tälle. ”Et”, nainen sanoi tylysti, ”älä puhu minulle. Minä olen kristitty.”

Ali oli yllättynyt. Ei vähiten siksi, että naisen oli vaarallista myöntää sellaista. Hän oli silti viehättynyt naiseen ja yritti toista lähestymistapaa. ”Veljeni on kristitty”, Ali sanoi. ”Ihanko totta?” nainen kysyi. Sen jälkeen nuori nainen kertoi Alille tulleensa uskoon kuunneltuaan kristillisiä radiokanavia ja kirjoitettuaan ylös kuulemansa raamatunpaikat. Nainen ei ollut koskaan edes tavannut toista kristittyä.

Nuori nainen alkoi rentoutua ja kysyi Alilta rohkeasti, voisiko Ali toimittaa hänelle Raamatun veljensä kautta. Ali oli innokas miellyttämään neitoa, ja hankki tälle Raamatun. Siinä yhteydessä hänen uteliaisuutensa heräsi ja hän halusi nähdä, mitä siinä sanottiin. Ali luki Raamatun, vertasi sen opetuksia Koraaniin, ja alkoi esittää moskeijassa kysymyksiä.

Täyskäännös

Sitten eräänä yönä hän näki unen, jossa Jeesus puhui hänelle: ”Tulkaa minun tyköni, kaikki työtätekeväiset ja raskautetut, niin minä annan teille levon.” Ali heräsi ja tunsi välittömästi, kuinka taakka oli nostettu hänen harteiltaan. ”Siinä hetkessä sanoin hänelle: ’Herra, anna minulle anteeksi. Sinä olet Kristus, sinä olet Jumala, ja minä uskon.’”

Myöhemmin Ali meni naimisiin pysäkillä olleen naisen, Chaiman, kanssa. Nyt he palvelevat yhdessä seurakuntien perustajina ja evankelistoina erittäin hartaiden muslimien asuttamalla alueella Länsi-Algeriassa. Vuosien saatossa he ovat voittaneet monia Kristukselle ja johtavat useita pieniä kotiseurakuntia. Heidän asuinalueellaan kristityt eivät voi kokoontua avoimesti. He tapaavat kodeissa, kahviloissa ja puistoissa. Turvallisuusviranomaiset tarkkailevat heitä tiiviisti ja vievät heitä usein kuulusteltaviksi.

Poliisit ovat ilmaisseet hämmennyksensä kahdesta erilaisesta Alista, jotka he asiakirjoistaan löytävät. Kun hänet tuodaan kuulusteltavaksi tutkijat ottavat esiin tiedoston, jossa on kuva nuoresta, synkkäilmeisestä, parrakkaasta jihadistista. Toisessa tiedostossa on kuva sileäleukaisesta nelikymppisestä miehestä, joka säkenöi valoa. ”Miten nämä molemmat voivat olla sinun kuviasi?” he kysyvät.

Siitä avautuu Alille mahdollisuus kertoa todistuksensa. ”Ennen pidin teitä Jumalan vihollisina”, hän selittää, ”mutta nyt rakastan teitä, sillä Raamattu kehottaa rakastamaan vihollisia. Kristus teki niin ja muutti sydämeni.”

Ali ja Chaima palvelevat nyt Herraa yhdessä Algerian vaikeimmista kaupungeista.

Pariskuntana eturintamassa

Kaksi kuukautta viimeisimmän kuulustelunsa jälkeen Ali kertoi Marttyyrien Äänen työntekijälle, että kuulustelut eivät koskaan pelota häntä. Terroristina ollessaan hän kohtasi kuolemaa päivittäin, kun hänen taistelutoverinsa kuolivat taistellessaan hallintoa vastaan. Nyt hän elää ikuisen elämän lupauksessa.

”Rehellisesti sanottuna kristityn elämä on vaikeaa elämää”, Ali sanoi. Mutta arjen olosuhteet eivät himmennä hänen iloaan. ”Tiedän, minne olen menossa, kun kuolen.” Eikä hän kaipaa helpompaa elämää jossain muualla. ”Rakastan kotimaatani”, Ali kertoo. ”Algeria on maa, jonka tantereille kristityt marttyyrit ovat vuodattaneet vertaan.”

Vaikka kaupunki, jossa Ali ja Chima tekevät työtä on hyvin haastava, Ali sanoo monien ihmisten haluavan tuntea Jeesuksen. ”Jos ajattelisin sitä järjelläni, ajattelisin että koska vainoa on paljon, kukaan ei voi olla kiinnostunut,” hän pohtii. ”Mutta uskoni silmin näen toisin: on paljon ihmisiä, jotka haluavat etsiä Jeesusta.”

Kun Ali ja Chima opettavat uusia uskovia he varoittavat aina vaaroista, joita he tulevat kohtaamaan. He selittävät, että vaino on taattua, mutta rohkaisevat heitä luottamaan siihen, että Jeesus on aina heidän kanssaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print