Your Cart

Ainakin 35 kristittyä vapautettu Eritreassa

Asmaran kaupunkinäkymää. Kuva: D-Stanley/Visualhunt

Eritreassa on vapautettu ainakin 35 vangittua kristittyä viime viikolla, kertoo eritrealainen uutissivusto Asmarino Independent.

Vapautetut, 11 naista ja 24 miestä, olivat kaikki vangittuina Mai-Sirwan vankilassa pääkaupungin Asmaran ulkopuolella.

Heidät oli vangittu rekisteröimättömiin seurakuntiin kuulumisesta. Vaikka he olivat neljä ja puoli vuotta sitten allekirjoittaneet paperin, jossa lupasivat, etteivät jatkossa osallistu kotiseurakuntien toimintaan, heitä ei päästetty vapaiksi, toisin kuin eräät muut saman paperin allekirjoittaneet.

Suurin osa nyt vapautetuista on nuoria eivätkä ole johtoasemassa kotiseurakunnissa. Merkittäviä pastoreita ja uskonnollisia johtajia pidetään muissa, korkean turvallisuusluokan vankiloissa, kuten Asmaran pahamaineisessa Karshelin vankilassa.

Vuonna 2002 Eritreassa tuli voimaan laki, jonka mukaan vain ortodoksiset, katoliset ja luterilaiset kirkot sekä sunni-islam ovat sallittuja. Luvallisiinkin seurakuntiin liittyäkseen henkilön täytyy antaa neljä lupausta: 1) Henkilö on ensisijaisesti uskollinen valtiolle, ei seurakunnalle, perheelle tai Jumalalle. 2) Hänestä ei koskaan tule ”uudestisyntynyttä”. 3) Hän ei kanna Raamattua kotinsa tai seurakuntansa ulkopuolella. 4) Hän ilmiantaa kaikki kohtaamansa evankelistat tai lähetystyöntekijät. Näistä syistä monet kristityt kokoontuvat mieluummin kotiseurakunnissa tai pakenevat maasta.

Britannialainen Release Eritrea vahvisti 35 kristityn vapautuksen. ”Kiitämme toki Jumalaa vapautuneista, mutta olemme huolissamme vankilassa yhä olevista, erityisesti iäkkäästä ortodoksisen kirkon patriarkasta sekä papeista ja pastoreista, jotka ovat olleet vankilassa vuodesta 2004 lähtien. Hekin ikääntyvät ja heidän terveydentilansa heikkenee jatkuvasti”, sanoi järjestön johtaja tri Berhane Asmelash.

Eritrea, Afrikan Pohjois-Korea

Vankileireillä vangittuja pidetään tällaisissa metallisissa laivauskonteissa. Päivällä ne ovat hehkuvan kuumia, yöllä jäätävän kylmiä.

Vangittujen lukumääriä on vaikea vahvistaa, mutta Release Eritrea arvioi, että pelkästään Mai-Etirin ja Dahlakin vankiloissa on noin 250 omantunnon syistä vangittua. Kaikkiaan uskonnollisista syistä vangittuja arvioidaan olevan 1200-3000. Heitä pidetään Eritrean valtavassa vankiloiden ja vankileirien verkostossa.

Asukasluvultaan Suomen kanssa lähes samansuuruisessa, mutta pinta-alaltaan Suomesta vain noin kolmasosan kokoisessa Eritreassa on yli 60 vankilaa tai vankileiriä. Vertailukohtana Suomessa on 26 vankilaa, joista suljettuja ainoastaan 15. Näiden lisäksi vangittuja pidetään poliisiasemilla sekä armeijan johtamilla leireillä.

Yhdysvaltojen kansainvälisen uskonnonvapauskomission edustaja, Isä Thomas Reese kertoi huhtikuussa, että ”Eritrea on yksi maailman pahimmista esimerkeistä valtiojohtoisesta uskonnonvapauden rajoittamisesta.”

Noin kaksi viikkoa sitten seitsemän kristittyä pidätettiin, kun heidät tavoitettiin rukoilemasta yhdessä.

Lähteet: Release Eritrea, Asmarino Independent, International Christian Concern

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print