Your Cart

12 kristittyä surmattu pääsiäislauantaina Nigeriassa

Piispa Bagobiri on pyrkinyt levittämään tietoa konfliktista ja sen syistä. Kuva: Youtube/CitizenGO

Tiedot pääsiäisviikonlopun tapahtumista alkavat paikoitellen vasta nyt tarkentua ja on käynyt ilmi, että Nigerian Kadunan osavaltiossa surmattiin ainakin 12 kristittyä pääsiäislauantaina. Useat muut loukkaantuivat.

Kristityt olivat parhaillaan jumalanpalveluksessa, kun suuri joukko raskaasti aseistautuneita fulaneja hyökkäsi kello seitsemältä illalla Asson kylään Etelä-Kadunassa. Erään paikalla olleen mukaan hyökkääjät ylpeilivät sillä, että he onnistuivat hyökkäämään pääsiäisen vieton aikaan.

Etelä-Kadunaan on sijoitettu runsaasti sotilaita, mutta paikallisten lähteiden mukaan viime joulukuussa alueelle lähetetyt joukot oli vedetty pois pitkänäperjantaina. Vartioon oli jätetty ainoastaan neljä poliisia, joista ei ollut vastusta hyökkääjille. Hyökkäyksen aikana kylään saapui lisää sotilaita ja poliiseja, mutta heitäkään ei ollut tarpeeksi ja he joutuivat pakenemaan kyläläisten kanssa.

Kadunan osavaltio on yksi fulanien hyökkäyksistä pahiten kärsineitä osavaltioita, mutta tätä iskua ennen oli ollut hetken aikaa rauhallista. Edellisen kerran tällä alueella fulanit hyökkäsivät kristittyjä vastaan viime jouluaattona. Tässä valossa on sekä käsittämätöntä että anteeksiantamatonta, että kyliä turvaavat sotilaat vedettiin pois juuri ennen pääsiäistä, ennalta arvattavin ja traagisin seurauksin.

Etelä-Kadunan kristittyjen vanhinten puheenjohtaja ja Kafanchanin hiippakunnan piispan pastori Joseph Danlami Bagobirin syyttävä sormi osoittaa kohti osavaltion hallintoa, erityisesti kuvernööri Nasir Ahmad El-Rufaita. Allekirjoittamassaan lausunnossa hän sanoo: ”Osavaltion hallinnon asenne ennemminkin pahentaa kuin lieventää jännitteitä. Kuvernöörillä on taipumus käyttää viranomaistahoja loukkaamaan, halventamaan, uhkailemaan, pidättämään ja vangitsemaan kaikki Etelä-Kadunan järjen äänet, jotka uskaltavat kritisoida hänen tapaansa vastata kriisiin. Perustuslain asettama pääasiallinen tehtävä hallinnolle on suojella kansalaisten henkeä ja omaisuutta etnisistä ja/tai uskonnollisista taustoista riippumatta. Tämän perusperiaatteen hylkääminen rikkoo hallinnon olemassaolon tarkoitusta. Valitettavasti, hallintomme sekä liittovaltion että valtion tasolla on epäonnistunut surkeasti tehtävässään ollessaan kykenemätön nousemaan etnisten ja uskonnollisten ennakkoluulojen yläpuolelle.”

Lähteet: Christian Solidarity Worldwide, The Guardian

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print