Your Cart

Yli 100 iranilaistan kristittyä pidätetty

Kolme vuotta sitten käynnistyi ”My Treedom” -kampanja, jonka tarkoitus oli ”Juhlistaa vapautta vainoista ja oikeutta jouluun kaikkialla maailmassa” jouluisten kuvien myötä. Tässä kuvassa poseeraavat kristityn iranilaisen perheen lapset. Kuva: My Treedom/Facebook

Iranin kristityille joulun aika on todennäköisintä aikaa joutua pidätetyksi, eikä tämäkään vuosi näytä tekevän siihen poikkeusta.

Iranin tiedusteluviranomaiset käynnistivät pidätysaallon marraskuussa ja se huipentui 1. joulukuuta. Arviolta 114 kristittyä pidätettiin kuun vaihteessa ja noin 28 sitä edeltävinä viikkoina.

Pidätysten tarkoitus on uhkailla ja pelotella kristityt olemaan hiljaa joulun aikana. Pelottelutarkoituksesta kertoo se, että pidätyksistä tiedotti hallituksen puolivirallinen äänenkannattaja Mehr-uutistoimisto.

Koska pidätettyjä oli niin paljon, tilanpuutteen vuoksi suurin osa kristityistä oli pidätettynä vain muutamia tunteja. Ainoastaan ryhmien johtajiksi epäillyt jäivät pidätetyksi pidemmäksi aikaa. Turvallisuussyistä nimettöminä pysyttelevät lähteet kertovat, että useille heistä sanottiin, että heitä tultaisiin syyttämään ”propagandasta islamilaista hallintoa vastaan”.

Maanantaina 10. joulukuuta vietetään Ihmisoikeuksien päivää. YK:n ihmisoikeusjulistus hyväksyttiin 10.12.1948. Nyt 70 vuotta täyttävän julistuksen 18. artikla kuuluu: ”Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja.” Myös Iran on allekirjoittanut YK:n ihmisoikeusjulistuksen.

Lähde: International Christian Concern, www.ohchr.org

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print