Your Cart

Vuosikymmeniä vanha seurakunta suljettu Kiinassa

Samuel Lamb

Poliisit ovat sulkeneet vuosikymmeniä vanhan seurakunnan eteläisen Kiinan Guangzhoussa 14. lokakuuta. Sen perustaja, Samuel Lamb, oli yli 20 vuotta vangittuna uskonsa tähden.

Rongguili-nimisen seurakunnan perusti aikoinaan maineikas kotiseurakunnan johtaja Lin Xingiao. Hänet tunnetaan paremmin nimellä Samuel Lamb.

Seurakunnan toiminta käynnistyi Samuel Lambin kotona 1950-luvulla. Hän kieltäytyi liittämästä sitä valtiojohtoiseen Kolme Itse -kirkkoon (TSPM). Hänen näkemyksensä oli, että Kolme Itse -kirkoissa usein saarnattu poliittinen propaganda ei ole aitoa evankeliumia. Siitä syystä hänet pidätettiin ”vastavallankumouksellisten johtajana” 14. syyskuuta 1955. Hänet vapautettiin kaksi vuotta myöhemmin, mutta vuonna 1958 hänet pidätettiin uudelleen ja hän vietti seuraavat 20 vuotta kaltereiden takana. Osan siitä ajasta hän vietti työleirillä, pakkotyössä hiilikaivoksilla.

Kiinan verinen kulttuurivallankumous, jolloin kristittyjä vainottiin ankarasti, kesti vuodesta 1966 vuoteen 1976.

Pastori Lamb vapautui vuonna 1978 ja käynnisti seurakunnan toiminnan oitis uudelleen. Seurakunnan jäsenmäärä kasvoi tuhansiin jäseniin.

Pastori Lamb oli päässyt sopimukseen paikallisen uskontoasioiden ministeriön sekä United Front Work Departmentin kanssa, joka on vapaasti suomennettuna ”Yhteisen rintaman työosasto”. Tämä osasto valvoo Puolueen ulkopuolisia toimijoita ja varmistaa, että ne tukevat Puoluetta ja ovat sille hyödyllisiä.

Sopimuksesta huolimatta 14. lokakuuta poliisit sulkivat pääsyn seurakuntaan. Pyhäkoulu ja muut kokoontumiset peruttiin ja viranomaiset parkkeerasivat useita poliisiautoja seurakunnan lähelle.

Herra säästi armossaan Samuel Lambin tältä Kiinan ”toiselta kulttuurivallankumoukselta”, sillä Hän kutsui uskollisen palvelijansa kotiin 3. elokuuta 2013, jolloin pastori oli 88-vuotias.

Pastori Lambilla oli usein tapana kertoa lukuja siitä, miten seurakunta oli Kiinassa kasvanut vainosta huolimatta. ”Ennen kuin minut pidätettiin, seurakunnassani oli vain 200 jäsentä”, hän kertoi Marttyyrien Äänen edustajille. ”Vapauduttuani vankilasta ensimmäisen kerran sain nähdä, että seurakunta oli kasvanut 900 jäseneen! Sitten seurakunnalta takavarikoitiin kirjat ja laitteet. Takavarikon jälkeen seurakunta oli kasvanut yli 2000 jäseniseksi! Vaino on hyväksi seurakunnalle!”

Vainot kiihtyvät edelleen kautta Kiinan. Wenzhoussa, Zhejiangissa, viranomaiset ovat alkaneet sijoittaa henkilöstöä seurakuntiin tarkkailemaan niiden tapahtumia. Heidän velvollisuuksiinsa kuuluu tarkkailla seurakunnan turvallisuutta kahdesti kuukaudessa, kerätä tietoja, varmistaa ettei paikalla ole alaikäisiä sekä tarkkailla, käykö seurakunnassa ulkomaalaisia. Heidän tulee lisäksi järjestää kaksi koulutus- ja ohjaustilaisuutta kuukaudessa ja raportoida kuukausittain viranomaisille. Raportit säilytetään tiedustelutiedoissa.

Lähde: China Aid, Marttyyrien Ääni

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print