Your Cart

17.6.2024

Hymyilevä nainenElizabeth on taustaltaan assyrialainen. Tämä kansa mainitaan jo Raamatussa. Heillä on oma kieli, oma kulttuuri ja identiteetti sekä omat perinteet. Assyrian kieli kuuluu seemiläiseen kieliryhmään, joihin myös arabia, heprea ja Jeesuksen äidinkieli aramea kuuluvat.

Assyrialaisia asuu monilla alueilla Lähi-idässä, mutta Elizabeth itse on kotoisin Nahlan laaksosta, jonne assyrialaisia alkoi saapua vuonna 1924 tapahtuneen kansanmurhan takia. Silloin assyrialaiset ajettiin pois kodeistaan Hakkarin alueelta Etelä-Turkista, joka oli tuolloin kokonaan assyrialaisten aluetta. Nyt assyrialaisia asuu Nahlan laaksossa ja monissa muissa paikoissa, minne he ovat hajaantuneet, koska heitä on vainottu näihin päiviin saakka.

Nahlan laakso on kolmiomainen alue Pohjois-Irakissa, Iranin ja Turkin välissä. Tämä alue onnistui välttymään kansanmurhalta, kun armenialaisia ja assyrialaisia kristittyjä surmattiin heidän uskonsa tähden 1900-luvun alkupuolella. Eloonjääneet tulivat Nahlaan ja asettuivat sinne. Se on kaunis laakso, jossa on enimmäkseen maatiloja, joissa kasvatetaan riisiä, seesamia ja hedelmiä.

Alueella on kahdeksan kylää ja seurakunnat kuuluvat Itä-Aasian assyrialaiseen kirkkoon. Kyläyhteisö on lähimmäisiään rakastava, joka pyrkii auttamaan naapureitaan.

Muutama vuosi sitten Isisin hyökkäyksen aikaan ihmisiä pakeni Nahlaan. Laakson väkiluku kasvoi huomattavasti. Yhtenä päivänä saattoi saapua jopa 300 perhettä. Nahlan asukkaat auttoivat heitä. Kirkkojen ja koulujen ovet olivat auki heille ja jokainen toivotettiin tervetulleeksi.

Rukous muuttui todellisuudeksi

Elizabeth alkoi rukoilla jo vuonna 2010, että Nahlaan saataisiin leipomo. Hän näki, että sille oli tarvetta. Laakson ihmiset olivat selviytyjiä ja olivat kärsineet kovaa vainoa. Elizabeth oli kysynyt Herralta, miten näitä ihmisiä voitaisiin parhaiten auttaa. Herra oli sanonut, että Hän on Elämän leipä ja Elävä vesi. Nahlan ihmiset tarvitsevat vettä ja leipää voidakseen selviytyä hengissä.

Silloin Elizabeth sai ajatuksen leipomosta, jossa valmistettaisiin laakson asukkaille leipää. Projekti kesti vuodesta 2010 aina vuoteen 2019, jolloin Marttyyrien Ääni otti asian omakseen ja vei sen päätökseen. Elizabeth ja kaikki Nahlan asukkaat ovat siitä äärimmäisen kiitollisia. Joka kerta, kun Elizabeth ottaa palan leipää syödäkseen, hän kiittää Jeesusta Kristusta Suomen Marttyyrien Äänen ystävistä, jotka tekivät tästä projektista totta ja toivat elämää Nahlan ihmisille.

Elizabeth kertoo hyödyntävänsä Nahlan leipomon yhteydessä olevaa kahvilaa paikkana, jossa hän pitää raamattutunteja naisille. Hän järjestää siellä myös nuorten kokoontumisia. Se on yhteisöllinen paikka, ja kaikki voivat kokoontua siellä.

Elizabeth iloitsee erityisesti siitä, että Jumala on nostamassa uutta sukupolvea työhön. Kaksi nuorta naista on ottanut vastuuta lapsi- ja nuorisotyöstä. Elizabeth rukoilee, että Jumala johdattaa oikean henkilön myös naistentyön vetäjäksi.

Kristittyjen tilanne Irakissa

Kristittyjen vaino on todellisuutta Irakissa. Mutta miten se ilmenee Nahlan laaksossa? Kurdit valtaavat siellä maa-alueita. Ja he vaikeuttavat ihmisten työnsaantia ja elämää monin eri tavoin. PKK, joka on kurdien itsehallintoa ajava järjestö, pyrkii valtaamaan ihmisten kodit. Jos jossain on koti tyhjänä, jos sen asukkaat ovat vaikkapa matkoilla, PKK ottaa nuo kodit haltuunsa. Ja sitten turkkilaiset pommittavat aluetta.

Muualla Irakissa tilanne on myös huono, kuten Bagdadissa. Monin paikoin vallitsee yhä Isisin ajatusmaailma. Kyse on ajattelutavasta, ideologiasta, jonka Isisin jäsenet ovat omaksuneet. Vainoa voi joutua kohtaamaan millä hetkellä tahansa, koska on kyse mielenlaadusta. Miten sen voisi muuttaa, pohtii Elizabeth.

Kuitenkin positiivisiakin asioita tapahtuu. Elizabeth on nähnyt, miten Jumala toimii esimerkiksi shiiamuslimien parissa. Heidän keskuuteensa on syntymässä seurakunta. Internetin kristillisten sivustojen kautta ihmisten silmät ovat avautumassa ja he näkevät eron islamin ja kristinuskon välillä.

Katse tulevaisuuteen

Voi käydä niin, että tulevaisuudessa enemmistö Irakin kristityistä koostuu muslimitaustaisista ihmisistä, jotka ovat kääntyneet islamista Jeesukseen uskoviksi. Näin Elizabeth uskoo ja on nähnyt sen myös omin silmin shiiojen keskuudessa. Jumala rakastaa heitä ja avaa heidän sydämiään uskomaan Häneen.

Jumala lähettää Pyhän Hengen tekemään työtä ihmisten sydämissä ja saa heidät kuuntelemaan evankeliumia. On aina ihme, että syntisen ihmisen sydän avautuu ja hän alkaa kuulla evankeliumin sanomaa. Se on todellista Pyhän Hengen työtä.

KUUNTELE:

Kuuntele Elizabethin haastattelu Radio Deistä TI 18.6. klo 20 tai tämän linkin kautta: vom-siskot-ohjelmat

TULE MUKAAN:

Tervetuloa kaikki siskot Marttyyrien Ääni VOM Siskot -ryhmään Facebookissa.

LAHJOITA:

Tue Marttyyrien Äänen työtä Irakissa viitteellä 87191
Lahjoitustilimme tilinumero on FI08 5789 2320 0566 01.

Lataa pdf tästä.

Klikkaa kuvat suuremmiksi

”Rohkeita avauksia Irakissa ja Iranissa” – TV7

Tässä Marttyyrien Äänessä keskustellaan Iranista ja Irakista, missä kristittyjen määrä on pienentynyt. Kaikesta huolimatta Jumala toimii vainojen ja haasteiden keskellä. Satu Panulan haastateltavana toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen.

Irak – Käänny, pakene tai kuole!

Tänään, 10. kesäkuuta, tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Isis valtasi Niniven tasangolla sijaitsevan Mosulin ja piti sitä pääkaupunkinaan. Pian sen jälkeen käynnistyi Marttyyrien Äänen työ Irakissa.

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print