Your Cart

Suru oli liian raskas – Pakistanissa lynkatun miehen leski kuollut

26.6.2024
Allah Rakhi Bibi ja Nazeer Masih. Kuva: Morning Star News/Sultan Gill

Ei kulunut päivääkään ilman kyyneliä. Allah Rakhi Bibi itki päivittäin miehensä Nazeer Masihin puolesta, jonka muslimijoukko pahoinpiteli jumalanpilkasta syytettynä kuukausi sitten, ja joka kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Perjantaina 21. kesäkuuta sureva leski ei kestänyt enää, ja hän kuoli sydänkohtaukseen 72-vuotiaana.

Hänen poikansa Sultan Gill kertoi, että äiti oli jatkuvasti ajatellut isää ja puhunut isästä hänen 3. kesäkuuta tapahtuneen kuolemansa jälkeen.

”Kyyneleet hänen silmissään eivät kuivuneet koskaan”, Sultan Gill kertoi. ”Hän muisteli heidän yhdessä viettämiään hyviä aikoja ja huusi sitten hänen nimeään. Muutama tunti ennen kuolemaansa äitini itki, ja sanoi, että elämästä oli tullut hänelle merkityksetöntä isäni kuoleman jälkeen. Hän sanoi: ’Hän jätti minut yksin, en kestä tätä enää.’”

”Hänen tuskansa ja surunsa ilmeisesti paheni sen jälkeen, kun hän sattui kuulemaan perheenjäsenten puhuvan isäni tappamiseen osallistuneiden vapauttamisesta takuita vastaan”, Gill sanoo nyyhkyttäen. ”Yritimme parhaamme mukaan salata uutisen häneltä, mutta epäonnistuimme.”

Perjantaina iltapäivällä äiti oli alkanut valittaa rintakipuja.

”Soitimme ambulanssin, mutta ensihoitajat sanoivat kivun luultavasti johtuvan stressistä”, Gill kertoo. ”He sanoivat, että äitiä olisi turha viedä sairaalaan, sillä oli perjantairukousten aika, eikä yhtään vanhempaa lääkäriä olisi paikalla häntä hoitamassa.”

Ensihoitajat antoivat äidille joitakin lääkkeitä ja lähtivät.

”Hänen tilansa ei kohentunut, joten me veimme hänet sairaalaan, mutta hän ei selvinnyt”, Gill keroo. ”Vuorossa ollut lääkäri sanoi, että hän kuoli sydänkohtaukseen.”

Äiti haudattiin samana päivänä miehensä viereen poliisien vartioidessa ja kehottaessa heitä olemaan ripeitä.

”Elämämme on täysin pirstaleina – kaikki perheemme jäsenet, myös lapset, kärsivät masennuksesta ja stressistä”, hän sanoo. ”Olemme menettäneet yrityksemme ja joudumme asumaan kodissamme pakolaisina. Isäni surmaan osallistuneiden vapauttaminen on kuin suolaa haavoihimme. Olemme jo menettäneet toivon oikeuden tapahtumisesta, ja nyt äitimmekin lähti luotamme.”

Syytetyt takuita vastaan vapaiksi

Terrorismin vastaisen oikeuden tuomari Muhammad Abbas myönsi 13. kesäkuuta Nazeerin surmasta epäillyille vapauden takuita vastaan.

Poliisi oli kirjannut rikosilmoituksen valtion puolesta 44 nimeltä mainittua ja 300–400 tuntematonta epäiltyä vastaan murhasta, murhan yrityksestä, viranomaisten vastustamisesta, väkivallasta viranomaista vastaan ja tuhopoltosta.

Abbas hyväksyi epäiltyjen selityksen, jonka mukaan he väittivät poliisin nimenneen heidät vain epäillyn perusteella. He sanoivat, että poliisit eivät olleet kertoneet, mikä heidän osuutensa hyökkäyksessä oli, eikä yksikään 18 todistajasta ollut tunnistanut heitä.

Tuomari hyväksyi anomuksen ja määräsi heidät vapautettaviksi 100 000 Pakistanin rupian (n. 340 euroa) takuita vastaan.

Asianajaja Asad Jamal harmitteli epäiltyjen vapauttamista, mutta oli osannut odottaa sitä, sillä poliisit olivat ”tarkoituksella” suorittaneet huonon tutkinnan.

”Poliisien toiminta oli epäilyttävää alusta asti”, Jamal kertoi. ”Tutkijat eivät eristäneet rikospaikkaa, eivätkä edes yrittäneet kuulustella epäiltyjä. Epäillyt pidätettiin ja lähetettiin samana päivänä vankilaan, vaikka poliisien olisi pitänyt kuulustella heitä ja tallentaa heidän ’ensimmäinen versionsa’ tapahtumista.”

Asad Jamal, joka on muslimi, mutta edustanut useita jumalanpilkasta syytettyjä, myös kristittyjä, oli mukana Pakistanin ihmisoikeuskomission (HRCP) selvitysryhmässä, joka totesi Nazeerin lynkkauksen olleen ”laskelmoitu hyökkäys, uskonnollisella intohimolla manipuloitu parhaimman vaikutuksen saamiseksi”.

Jamal sanoi olleen selvää, että poliisit olivat tarkoituksella ottaneet lausuntoja valheellisilta todistajilta tapauksen heikentämiseksi.

”Heidän olisi pitänyt kuulla koko tilanteen todistaneita naapureita, mutta niin ei tehty”, hän sanoi. ”Lisäksi, tähän päivään mennessäkään poliisit eivät ole kuulleet Gillin perhettä.”

Jamal kertoi, että poliisit eivät kertoneet perheelle asian etenemisestä mitään, vaikka he ovat asianosaisia.

Lähteet: Morning Star News, ICC

Marttyyrien Äänen työ Pakistanissa:

  • Kristittyjen tiilentekijäkylien lasten koulujen tuki.
  • Ompelukoulu naisille, tämä on erityinen VOM Siskot -projektimme. Puolen vuoden kurssin jälkeen valmistuvat naiset saavat oman ompelukoneen, Raamatun, ja usein kortin suomalaiselta työn tukijalta. Koulusta saamillaan opeilla ja omalla ompelukoneellaan he voivat aloittaa oman pienyrityksen perheensä elatukseksi.
  • Joidenkin tiiliorjaperheiden velkojen maksu ja varoja uuden elämän aloittamiseen.
  • Apua Pakistanista pakenemaan joutuneille ruokaan, lääkkeisiin, vuokraan.
  • Hätäapua väkivaltaisten hyökkäysten kohteiksi joutuneille kristityille.
    • Lahjoitusviite ompelukoululle 871 378
    • Yleinen Pakistan-lahjoitusviite 871 307

Pakistanin kristityt: ”Herra, kuinka kauan vielä?”

Aiemmin tällä viikolla kerroimme Sargodhan tapahtumista, missä väkijoukko hakkasi iäkkään kristityn miehen kriittiseen tilaan, tuhosi hänen kotinsa ja kenkätehtaansa, ja jolla nyt on vastassaan jumalanpilkkasyytteet. Kaikki tämä kateuden tähden. Naapuri ei voinut hyväksyä, että hänen silmissään vähempiarvoinen kristitty menestyy paremmin kuin hän.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa Pakistanin kristittyjä äskettäin kohdannut vääryys.

Lue lisää »

”Jaranwalan kristittyjen tuskan päivä” – Radio Patmos

Marttyyrien Äänen tiimi vieraili joulukuussa Pakistanissa Jaranwalan kaupungissa, missä leimahti syvä raivo kristittyjä kohtaan viime elokuussa väitetyn jumalanpilkan takia.  Viha sai aikaan mellakan, jonka aikana lukuisat kirkot ja kristittyjen kodit

”Vaino ajoi perheen pois kotimaastaan” – Radio Patmos

Hanook päätyi Pakistanissa syytetyksi jumalanpilkasta ja hän joutui perheineen hengenvaaraan. Perhe pakeni Thaimaahan, missä he joutuivat toisenlaisten vaikeuksien eteen. Tässä ohjelmassa toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen haastattelee Hanookia ja hänen vaimoaan Rubinaa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print