Your Cart

Sudanin kristityille koittamassa paremmat ajat vuosien sorron jälkeen?

Sudanin kristityt ovat kärsineet vainoa niin pitkään kuin monet meistä kykenevät muistamaan, mutta paremmat ajat näyttäisivät nyt olevan edessä. Uusi siirtymäajan hallitus on tehnyt todellisia muutoksia, joiden myötä sudanilaiset saavat elää ja harjoittaa uskoaan vapaammin.

Tässä kaikki mitä jäi jäljelle helmikuussa 2018 tuhotusta evankelisesta seurakunnasta. Kuva: Morning Star News

Kristittyjen ei ole Sudanissa ollut vuosikymmeniin mahdollista ylistää Jumalaa ilman vainoa tai pelkoa siitä. Sudanissa on ollut voimassa sharia-laki. Sen myötä kristityt olivat joutuneet näkemään, kuinka heidän rukoushuoneitaan tuhottiin. Kristittyjä pidätettiin ja syytettiin islamin hylkäämisestä ja jumalanpilkasta.

Marttyyrien Äänen tshekkiläinen työntekijä Petr Jašek oli Sudanissa 445 päivää vangittuna ja elinkautiseen vankeuteen tuomittuna kolmen sudanilaisen uskovan kanssa, koska hän oli mennyt maahan viemään tukea paikallisille uskoville ja ottamaan selvää Sudanin uskovien tilanteesta.

Tuolloin vallassa ollut presidentti Omar al-Bashir syöstiin vallasta viime vuonna ja häntä odotetaan nyt kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen vastaamaan syytteisiin kansanmurhasta. Uutta siirtymäajan hallitusta johtava pääministeri Abdalla Hamdok ohjaa maataan ulos pimeydestä. ”Pahin vaino on nyt päättynyt, seurakuntiin ei enää hyökätä”, kertoo Dwight Bashir Yhdysvaltain kansainvälisen uskonnonvapauden komissiosta USCIRF:stä.

Petr Jašek, Kuwa Shamal, Hassan Abduraheem Kodi Taour ja Abdulmonem Abdumawla.

Hän vieraili äskettäin Sudanissa kahden muun USCIRF:n edustajan kanssa ja tapasi pääministeri Hamdokin. Bashirin käsityksen mukaan on selvää, että uusi pääministeri pyrkii todellisiin muutoksiin. Muutokset eivät kuitenkaan tule vastustuksetta, sillä hän selviytyi viime kuussa murhayrityksestä.

”Jotta hän onnistuu, häntä ja hänen hallintoaan pitää suojella. Hän on ottanut hallitukseensa kaksi kristittyä, mikä edellisen presidentin aikaan ei olisi tullut kuuloonkaan. Monen asian tulee muuttua, kuten kaavoituslakien, jotta kristityt voivat rakentaa kirkkoja. Tarvitaan myös muutoksia, että sudanilaiset saavat harjoittaa vapaasti valitsemaansa uskontoa. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta pitkään aikaan, kun toivoa muutoksista on olemassa”, Bashir sanoo.

Siirtymäajan hallitus on myös ilmoittanut lakialoitteesta, jonka myötä islamin hylkääminen ei enää olisi rikos. Aiemman hallinnon aikana takavarikoituja seurakuntien omistuksessa olleita kiinteistöjä on niin ikään alettu palauttaa seurakunnille. Maaliskuussa seurakuntien johdosta poistettiin viranomaisten nimittämät komiteat, jotka esimerkiksi hallinnoivat seurakuntien omaisuutta.

Lähteet: CBN News, Australian Prayer Network, International Christian Concern, Barnabas Fund, Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print