Your Cart

Somalia – Digitaalista Sanaa salakuljettamassa

28.6.2024
Somalinkielinen Raamattu.

Al-Shabaabin terroristit saapuivat kristittyjen opettajien Philipin ja Danielin ovelle keskellä yötä. He piirittivät pienessä kenialaisessa kylässä lähellä Somalian rajaa sijaitsevan talon ja heittivät kranaatin ikkunasta sisään. Liekkejä pakenemaan pyrkivät Philip ja Daniel juoksivat ovelle, missä terroristit olivat odottamassa, ja ampuivat heidät. Kristittyjen somalipastoreiden mukaan heidät tapettiin, koska he olivat kertoneet Jeesuksesta oppilailleen.

Vaikka al-Shabaab on Somaliasta, terroristit liikkuvat vapaasti rajan yli Keniaan ja Etiopiaan, Suur-Somaliaksi kutsutuilla alueilla, ja toteuttavat siellä ankaria uskonnollisia sääntöjään brutaalilla raakuudella.

Sen enempää Somalian kuin Keniankaan viranomaiset eivät ole onnistuneet hillitsemään näitä terroristeja levottomalla raja-alueella, jonka vuoksi Kenian viranomaiset ovat kehottaneet ei-muslimeja poistumaan alueelta.

Philip ja Daniel olivat kuitenkin päättäneet jäädä, sillä he tiesivät, että heidän opettamillaan somalilapsilla ei olisi mitään muuta keinoa kuulla Jeesuksesta. Heidän rakkautensa lapsia kohtaan ja uskollisuutensa Kristukselle maksoi tuona yönä heidän henkensä.

Somalinkielisiä Raamattuja on mahdoton saada Somaliasta ja vaikea löytää raamattukaupoista Kenian pääkaupungista Nairobistakaan. Kenia on kristillisenemmistöinen maa, mutta somaleita asuu maassa paljon.

Al-Shabaabin kohtaaminen Raamatun kanssa merkitsee lähes varmasti kuolemaa. Sen vuoksi uskovat suosivat sähköisiä versioita, jotka on paljon helpompi piilottaa. Kansainvälinen Marttyyrien Ääni varustaa rohkeita uskovia, jotka uskaltavat mennä Somaliaan digitaalisten Raamattujen kanssa kertomaan evankeliumia Jumalan Sanan nälkäisille.

Marttyyrien Ääni antaa uskoville somalinkielisiä Raamattuja muistikorteilla, joita salakuljetetaan rajan yli muutama kerrallaan. Ne jaetaan salaisille uskoville, jotka kokoontuvat yhteen vain muutaman kerran vuodessa, hyvin pienissä ryhmissä, ja joka kerralla eri paikassa. He vaihtelevat matkustustapaansa, porrastavat saapumisaikojaan ja menevät rakennukseen sisään eri ovista.

Somaliassa työtä tekevien eturintaman evankelistojen mukaan suurin osa Jeesuksen puoleen kääntyvistä on naisia. Naiset pysyvät enimmäkseen kotonaan, joten heidän kanssaan on helpompi käydä kahdenkeskisiä keskusteluja. Lisäksi naiset eivät käy moskeijassa, joten kukaan ei huomaa yhtäkkistä poisjäämistä, kun naisesta tulee uskova.

Kun somalimies kääntyy kristinuskoon, heidän on keksittävä hyviä selityksiä sille, miksi he eivät käy moskeijassa. Kristinuskoon kääntyvät somalimiehet löytävät Jeesuksen usein sosiaalisen median ja internetin kautta, eivät niinkään toisten uskovien kanssa kasvokkain käytyjen keskustelujen myötä.

Sähköiset Raamatut ovat äärimmäisen tärkeitä erittäin suljetuissa maissa, kuten Somaliassa, Pohjois-Koreassa, Iranissa ja Pohjois-Afrikan maissa.

Digitaaliset Raamatut muistikorteilla tai verkosta luettavissa tai ladattavissa olevina vievät Jumalan Sanan alueille, missä uskovilla ei ole mahdollisuutta hankkia painettua Raamattua, ja ne on helppo kätkeä puhelimiin ja tietokoneisiin. Ääniraamattuja uskovat voivat kuunnella salaa kuulokkeilla ja ne vievät evankeliumin heidänkin ulottuvilleen, jotka eivät osaa lukea.

Äärimuslimit pyrkivät hävittämään kristinuskon kranaatein ja asein, mutta Hyvä Sanoma jatkaa leviämistään somalien keskuudessa rohkeiden digitaalisten Raamattujen salakuljettajien työn kautta.

Marttyyrien Äänen työ somalien parissa

Suomen Marttyyrien Ääni tarjoaa somalikristityille tukea, turvaa, opetusta, yhteisöllisyyttä ja toimeentuloa. Tuemme turvakoteja, minne somalikristityt voivat paeta heidän henkensä ollessa uhattuina. Kodissa he saavat opetusta ja kasvavat uskossaan yhdessä toisten sieltä turvan saaneiden kanssa. Turvakodista tehdään myös somalien evankeliointia sosiaalisen median kautta.

Lisäksi olemme antaneet joillekin somaliuskoville varoja oman yrityksen perustamiseen, jolla he voivat ansaita itselleen elannon.

Turvakotia voit tukea lahjoittamalla viitteellä 87052 (Turvakodit).

”Vainoa ja voittoja somalityössä” – TV7

Niilo Närhi on ollut mukana somalityön nousuvaiheissa ja nähnyt kristittyjen ilon ja tuskan. Uskoontulleiden somalien siunauksia seuraa raju vaino jopa Euroopassa. Ilpo Jokimäen haastateltavana Hannu Lahtinen ja Niilo Närhi.

”Jumalan johdatuksesta somalityöhön” – Radio Dei

Jumala yllätti Simonin ja kutsui hänet työhön somalien pariin. Hän ei ollut alkuun lainkaan innostunut, mutta sai sitten ihmeellisen rakkauden tätä voimakkaan kansallisen identiteetin omaavaa kansaa kohtaan. Tässä Ilpo Jokimäen

Somalikristityt: Mikään maa ei ole turvallinen

Somaliaa nimitetään usein maailman parhaaksi esimerkiksi ”romahtaneesta valtiosta”. Vuosikymmenten ajan siellä on kärsitty laittomuudesta ja köyhyydestä. Suuri osa maasta on äärimmäisen vaarallista kenelle tahansa. Siksi ei ole yllätys, että pikkuruinen uskovien joukko elää jatkuvassa pelossa.

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print