Your Cart

Kiina – Aurinkoinen veli Chen tuomittu

1.7.2024

Kaikissa kuvissaan kiinalainen katuevankelista Chen Wensheng hymyilee aurinkoisesti. Iloisen hymynsä, uutteran evankeliointityönsä ja siitä seuranneiden toistuvien pidätystensä myötä Chen on varmasti jäänyt monien mieleen. On kulunut melkein vuosi siitä, kun viimeksi hänestä kerroimme. Pitkä hiljaisuus johtuu siitä, että Chen on ollut jälleen pidätettynä, mutta nyt hän on saanut tuomionkin.

Chen evankeliointipuuhissa ennen viimeisintä pidätystään. Kuva: ChinaAid

Hengyangin kaupungissa, Hunanin provinssissa, asuvaa Cheniä vastaan nostettiin syytteet laittomien kokoontumisten järjestämisestä ja rahoittamisesta, koska hän evankelioi kaduilla ympäri vuoden. Tuomio julistettiin aamulla 20. kesäkuuta. Chen tuomittiin vankeuteen vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi.

Chen Wensheng pidätettiin Shanghain lentokentältä elokuun 29. päivänä viime vuonna, kun hän oli aikeissa lentää Jejun saarelle Etelä-Koreaan. Shanghaista hänet palautettiin takaisin Hengyangiin. Kaupunkiin saavuttuaan Chen vietiin poliisiasemalle ja hänet pidätettiin 15 päiväksi. Noiden päivien kuluttua hänet pidätettiin saman tien uudelleen epäiltynä ”laittomien kokoontumisten järjestämisestä ja rahoittamisesta”.

Lokakuun 25. päivänä Chen vangittiin aiemmin mainittujen syytteiden nojalla, ja hänet vietiin Hengdongin pidätyskeskukseen.

Chen pysyi pidätettynä, ja oikeudenkäynti pidettiin 18. huhtikuuta tänä vuonna. Sinä päivänä noin aamuseitsemältä Chenin sukulaisia, ystäviä, ja hänestä välittäviä uskovia, saapui oikeustalon portille todetakseen, että portilla oli jo poliisiautoja ja noin 40 mustiin pukeutunutta ”erikoispoliisia”. Lisäksi oikeustalon edustalla oli noin 70–80 eri virastojen edustajaa, kaikki hyvin valppaina. Koko katu, jolla oikeustalo sijaitsee, oli suljettu ”harjoituksen” nimissä.

Paikalle saapuneet Chenin tukijat häädettiin pois. Noin sata henkilöä oli sinä päivänä lähetetty oikeustalolle Chenin oikeudenkäynnin vuoksi.

Cheniä syytettiin pääasiassa kahdesta asiasta. Hän oli ollut hallinnollisesti pidätettynä yhdeksän kertaa evankeliointinsa vuoksi. Kerran 10 päivää, kahdeksan kertaa 15 päivää, eli yhteensä 130 päivää, eikä hän suostunut lopettamaan evankeliointia nuhteluista huolimatta. Toinen asia oli se, että Chen oli järjestänyt uskovien ryhmiä evankelioimaan useita kertoja esimerkiksi vihannestoreilla, risteyksissä, myymälöissä ja etnisten vähemmistöjen asuinseuduilla. Sen katsottiin häirinneen yleistä järjestystä.

Chen ei ollut palkannut itselleen asianajajaa, joten viranomaiset nimittivät hänelle oikeusavustajan, mutta käytännössä Chen puolusti itse itseään oikeudessa.

Tuomiosta kuultuaan Chen kertoi aikovansa valittaa siitä.

Tuomio on suhteellisen lyhyt, mutta viranomaisilla näyttää olevan hänen kanssaan käynnissä kissa ja hiiri -leikki. Hänet pidätetään toistuvasti, tuomitaan lieviin rangaistuksiin, ja pidätetään jälleen, kun hän kaikesta huolimatta jatkaa toimintaansa. Chen on ollut pidätettynä yli sata kertaa evankeliointityönsä vuoksi. Hänellä voi hyvinkin olla siinä hallussaan Kiinan ennätys.

Lähteet: ChinaAid, Bitter Winter

Marttyyrien Äänen työ Kiinassa:

  • Raamattujen ja kristillisen materiaalin toimittamista Kiinaan sekä painettuna että radion ja muiden sähköisten väylien kautta. Myös radio-ohjelmia, joiden kautta Kiinan uskovat saavat hengellistä opetusta. (Lahjoitusviite ”Raamatut” 871 88)
  • ”Pyhäkoulu paketissa” -pakkauksia Kiinan kotiseurakuntien lapsille. Pakkaus sisälsi mm. lastenraamatun, pienen videosoittimen kristillisillä lastenohjelmilla varustettuna, sekä muuta pyhäkoulumateriaalia. Paketit ovat olleet myös aikuisten mieleen.
  • Tukea uskonsa tähden syytteisiin joutuneiden oikeudenkäynteihin. (Lahjoitusviite ”Marttyyrit” 871 366)
  • Apua uskonsa tähden vangitulle perheelle. (Lahjoitusviite ”Marttyyrit” 871 366)

Kiina: Aurinkoinen katuevankelista lavastusyrityksen kohteena

Kiina: Aurinkoinen katuevankelista lavastusyrityksen kohteena 10.7.2023 Lukuisia kertoja pidätettynä ollut, aina aurinkoisesti hymyilevä innokas katuevankelista Chen Wensheng kertoo, että viranomaiset ovat yrittäneet huijaamalla ja pelottelemalla saada kristittyjä syyttämään häntä. Valitettavasti jotkut ovatkin syyttäneet Cheniä kristittyjen pettämisestä. Chen oli narkomaani yli kymmenen vuotta, kunnes hän jälleen kerran vankilassa ollessaan löysi Kristuksen

Lue lisää »

Kiina: Katuevankelista pidätettynä kansalliskongressin aikaan, poliiseilta epätoivoisia ehdotuksia

Kuten aina Kiinan kansalliskongressien aikaan, tänäkin vuonna pastoreita ja uskovia pidätettiin ennen kongressin alkua. Jotkut heistä vietiin ”lomalle”, jotkut teljettiin koteihinsa. Yksi heistä oli Chen Wensheng, jolle pidätetyksi joutuminen on hyvin tuttua harjoittamansa katuevankelioinnin vuoksi. Viranomaiset ovat hänen suhteensa epätoivoisia ja ovat turvautuneet erikoisiinkin ehdotuksiin pitääkseen hänet hiljaisena. Lokakuussa alkaneen

Lue lisää »

Kiina rajoittaa internetissä tapahtuvaa uskonnollista toimintaa

Olympialaisiin valmistautuvassa Kiinassa astuu voimaan uusia säännöksiä verkossa tapahtuvaan uskonnolliseen toimintaan liittyen. Maaliskuun alusta lähtien verkossa tapahtuva uskonnollinen toiminta ei ole sallittua ilman etukäteen saatua lupaa. Uudet säännöt hyväksyttiin 20. joulukuuta. Niitä olivat laatimassa Uskontoasioiden ministeriö, Teollisuus- ja viestintäministeriö sekä julkisen turvallisuuden ja valtion turvallisuuden virastot. Järjestöjen ja yksityishenkilöiden, jotka

Lue lisää »

”Pastorit vangittuna Pohjois-Koreassa ja Kiinassa” – Radio Dei

Pohjois-Korea on maailman vaarallisimpia maita kristityille. Rukoileminen tai Raamatun omistaminen on maanpetos, josta rangaistuksena joutuu keskitysleirille tai pahimmassa tapauksessa suoraan kuolemaan. Pohjois-Korean naapurissa Kiinassa käydään presidentin johdolla sotaa kristinuskoa vastaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print