Your Cart

Isis teloittanut kristityn Siinailla – Egyptin viranomaisten reaktio herättää ihmetystä

Nabil Habashi Salama. Kuva: Wilayat Sinai/Telegram

Isis on julkaissut 17. huhtikuuta videon, jolla he teloittavat siepattuna olleen 62-vuotiaan koptikristityn, Nabil Habashi Salaman.

Isis sieppasi Nabilin viime marraskuussa, eikä hänen perheensä kuullut hänestä mitään sen jälkeen. Teloituksen uskotaan tapahtuneen maaliskuun lopun ja huhtikuun alun välisenä aikana.

Siinain niemimaan pohjoisosassa Bir al-Abdin kaupungissa asunut Nabil siepattiin iltakahdeksalta, kun kaupungin kadut olivat täynnä ihmisiä. Nabil oli lähtenyt kotoaan käymään vain 50 metrin päässä sijaitsevassa kaupassa, kun hänet siepattiin aseella uhaten. Sieppaajat myös varastivat pakoauton.

”Kuinka naamioitumattomat henkilöt uskalsivat siepata isäni ja varastaa auton kaikkien ihmisten nähden. Turvallisuusjoukot ja poliisit eivät puolustaneet isääni! Bir al-Abd on turvallisuusjoukkoja täynnä, koska täällä tapahtuu usein terroritekoja. Kuinka aseistautuneet ihmiset pääsivät kaupunkiin suorittamaan rikoksensa?” Nabilin poika, Peter, kysyi tuolloin.

Nabilin perhe omistaa Bir al-Abdissa useita koru- ja puhelinmyymälöitä, ja he ovat rakentaneet kaupungin ainoan kristillisen kirkon.

Egyptiläiselle sanomalehti Watanille antamassaan haastattelussa Peter kertoi: ”Terroristit olivat kiduttaneet isääni, sillä hänen hampaansa näyttivät olevan poikki. Me jouduimme sulkemaan liikkeemme ja pakenemaan toiseen kaupunkiin, jossa meitä edelleen uhkaillaan.”

Peterin mukaan Bir al-Abdissa asuu noin 100 koptiperhettä. Hän pelkää, että Nabilin teloitus ajaa kaupungin kristityt pakosalle, kuten al-Arishin kaupungissa kävi.

”Kerromme lapsillemme, että heidän isoisänsä on nyt Taivaassa. Olemme iloisia hänen puolestaan”, Peter kertoo.

Viranomaisten reaktio aiheuttaa ihmetystä

Teloitusvideon julkaisemisesta oli kulunut vain noin kaksi vuorokautta, kun Egyptin sisäministeriö ilmoitti surmanneensa kolme Nabilin surmaan osallistunutta. Tämä on kuitenkin herättänyt lisäkysymyksiä. Kuinka viranomaiset voivat olla varmoja, että heidän surmaamansa henkilöt olivat todella syyllisiä? Jos he olivat varmoja, minkä vuoksi viranomaiset odottivat lähes puoli vuotta ja ryhtyivät toimiin vasta sen jälkeen, kun Nabil oli jo surmattu? Etenkin, kun teloituksella ja videon julkaisulla uskotaan olevan useiden viikkojen ero.

Myös Nabilin poika ilmaisi pettymyksensä viranomaisiin ja ihmetyksensä siitä, että vaikka syyllisten sanotaan saaneen surmansa, perheelle ei ole kerrottu, missä Nabilin ruumis on, jotta he voisivat haudata hänet.

Teloitusvideolla Isis varoitti Egyptin kristittyjä heidän viranomaisille osoittamansa tuen vuoksi. Egyptin kristityt ovat joutuneet vaikeaan asemaan Isisin ja valtionhallinnon väliin. Egyptin viranomaiset ovat oikeutetusti ilmaisseet huolensa Isisistä, ja kaventaneet sillä perusteella ihmisoikeuksia. Se on vaikuttanut koko yhteiskuntaan, mutta jo entuudestaan yhteiskunnan laitamille sysätyille ja toisen luokan kansalaisina pidetyille kristityille se on aiheuttanut erityisiä haasteita.

“Uskollinen poika ja palvelija”

Egyptin koptikirkko julkaisi virallisen lausunnon, jossa he kutsuivat Nabilia ”uskolliseksi pojaksi ja palvelijaksi, joka pysyi uskossaan kuolemaansa saakka.”

Peter kertoo isänsä katseen olleen iäisyydessä. ”Älkää ajatelko, että rakennan tätä kirkkoa tätä aikaa varten”, Nabil oli sanonut. ”Rakennan itselleni kotia Taivaaseen.”

Samaa rauhaa tuntien Nabil oli teloitusvideollaan tervehtinyt poikaansa sanoen: ”Kaikki on hyvin, kiitos Jumalalle.”

Lähteet: International Christian Concern, Christian Solidarity Worldwide, Christianity Today, Watani

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print