Your Cart

Etiopia – Vainoista protestoimisesta vankilatuomioita

Pääsiäisjumalanpalvelus Pyhän Vapahtajan ortodoksisessa kirkossa Addis Abebassa huhtikuussa 2015. Kuva: World Watch Monitor

Sen jälkeen kun Etiopian viranomaisille tehty valitus kristittyjen lisääntyneestä vainosta eteläisen Etiopian muslimienemmistöisillä alueilla tuli julki mediassa, käräjäoikeus syytti kuutta Etiopian ortodoksisen kirkon hallintokomitean jäsentä yleiseen häiriöön yllyttämisestä, julkisen luottamuksen tuhoamisesta viranomaisiin sekä vihan levittämisestä ja tuomitsi heidät vankeuteen.

Miehet ovat Kiltossa, 180 kilometriä Addis Abebasta etelään SNNP:n osavaltiossa, Silten alueella sijaitsevan Pyhän Marian ortodoksisen kirkon jäseniä. Muslimienemmistöisestä Siltestä tuli oma hallinnollinen alueensa 2001 järjestetyn kansanäänestyksen perusteella. Sen jälkeen pääkaupunki Worabe on kokenut valtavaa kasvua ja siellä on ainakin neljä merkittävää moskeijaa. Ortodoksisen kirkon johtajat ovat kuitenkin valittaneet jatkuvasti kasvavasta vainosta. Valitukset ovat saaneet paljon huomiota itsenäisessä mediassa.

Pyhän Marian ortodoksisen kirkon hallintokomitean kuusi jäsentä kirjoitti 11. maaliskuuta kirjeen, joka oli osoitettu Etiopian ortodoksisen kirkon kansallisille johtajille ja lähetetty kopiona myös useille hallintovirastoille, kuten pääministerin toimistoon. Kirjeessä lueteltiin esimerkkejä heitä kohdanneesta vainosta. Heidän mukaansa vainon muotoja olivat syrjintä töissä, epäreilut erottamiset työstä, asiaton negatiivinen palaute työsuorituksista, kirkkojen polttaminen, fyysiset hyökkäykset ja tappouhkaukset.

Kirje vuoti julkisuuteen, jonka jälkeen paikallisviranomaiset kutsuivat sen kirjoittajat tapaamiseen ja vaativat anteeksipyyntöä. Anteeksipyyntökirje kirjoitettiin, mutta syyttäjä nosti silti heitä vastaan syytteet. Oikeus totesi miehet syyllisiksi kaikkiin syytekohtiin 7. elokuuta.

Hallinnollisen komitean johtaja Yemariam Worke Teshager tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Masresha Seife, Nigatua Lema, Mulugeta Aragaw, Habtamu Teka ja Maru Lema tuomittiin vankilaan viideksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi.

– World Watch Monitor

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print