Your Cart

Afrikka – Ei paluuta entiseen

Afrikka – Ei paluuta entiseen

Ta’azia tuhotun kotinsa raunioilla.

Kun kristityt kohtaavat ääri-islamisteja Nigeriassa, Nigerissä, Keski-Afrikan tasavallassa ja muualla Afrikassa, Jumalan Sana antaa heille voimaa ja lohtua.

Blessing Andrawusin sydän särkyi hänen kuullessaan, että fulanit olivat ampuneet hänen isänsä kuoliaaksi, kun tämä oli ollut evankeliointimatkalla läheisessä nigerialaisessa kylässä. Nuorelle 22-vuotiaalle naiselle isä oli ollut ei ainoastaan hyvä isä, mutta myös ”hyvin läheinen ystävä”. Kukaan hänen ystävistään ei näyttänyt ymmärtävän hänen tuskaansa, mutta ajan kuluessa hän sai lohtua uskostaan Kristukseen. ”Minulla on ystävä”, hän sanoi, ”erittäin hyvä ystävä, ja hän on Jeesus. Hän on ainoa olkapää, jota vasten voin itkeä. Hän ei koskaan tuota minulle pettymystä.”

Nigeriassa militantit fulanit hyökkäävät usein kristittyjen koteihin. He polttivat Ta’azian kodin hänen kyläänsä hyökätessään. Ta’azia on pystynyt jäämään poltettuun kotiinsa, mutta tuhannet muut ovat joutuneet hakemaan suojaa maan sisäisille pakolaisille tarkoitetuilta pakolaisleireiltä.

Uskollinen Jumala menetysten keskellä

Sarah Pam on kokenut suuria menetyksiä Nigeriassa fulanien käsissä. He tappoivat hänen miehensä hyökätessään heidän kyläänsä ja lapset jäivät ilman isää. Vuosia myöhemmin he hyökkäsivät uudelleen ja surmasivat yhden hänen pojistaan. Kotoaan pakenemaan joutuneena hän elättää perheensä viljelemällä vuokramaata. Hän johtaa myös seurakuntansa naistentyötä ja rohkaisee naisia luottamaan Jumalaan.

Kaikesta menettämästään huolimatta Sarah on antanut anteeksi miehensä ja poikansa surmaajille. ”Kaikissa läpi käymissäni vaikeuksissa, kaikissa ongelmissa, Jumala on ollut minulle uskollinen”, hän sanoo.

Hyökkäykset kristittyjä vastaan ovat jättäneet tuhansia nigerialaisia naisia ilman aviomiehiä ja koteja. Sarahin tavoin monet kokevat suurta iloa kuullessaan, että maailmanlaajuinen Kristuksen ruumis rukoilee heidän puolestaan ja auttaa heitä heidän käytännön tarpeissaan.

Sodan syvät haavat

Itoro on antanut anteeksi perheensä surmaajille.

Itoro ja hänen perheensä piileskelivät rukoushuoneessaan Keski-Afrikan tasavallassa, kun terroristit pääsivät sisälle ja tappoivat hänen vaimonsa, kaksi lastaan ja veljensä. Kaiken kaaoksen keskellä Itoro onnistui pakenemaan, mutta hänen perheensä murhat kummittelivat hänen ajatuksissaan, kunnes hän lopulta sai traumaterapiaa.

”Ajatukseni ja katseeni ovat kohti Jumalaa ja Jeesuksen ristiä”, hän sanoi. ”Olen voinut antaa sydämessäni täysin anteeksi perheeni surmaajille. Nyt autan muita seurakuntalaisiani, jotka ovat traumatisoituneita.”

Sisällissodan riivaamissa Afrikan maissa, kuten Keski-Afrikan tasavallassa, kristityt perheet ja pastorit ovat terroristien tähtäimessä kristillisen todistuksensa vuoksi. Etulinjan työntekijät vastaavat tarpeisiin antamalla materiaalista apua ja rohkaisemalla vainottuja veljiämme ja sisariamme heidän ahdinkonsa aikana.

Kaikille kansoille … ja kylille

Nigeriläiselle Sanille Jeesus-filmin näkeminen oli käänteentekevä hetki.

Nigeriläinen nuori mies, Sani, kuuli evankeliumin ensimmäistä kertaa, kun etulinjan työntekijät saapuivat hänen kotikyläänsä näyttämään Jeesus-filmin.

Kun hänestä ja joistakin muista kyläläisistä tuli kristittyjä, muslimijohtajat yrittivät taivutella heidät lopettamaan Kristuksen seuraamisen. Sani ei kuitenkaan järkkynyt. ”Minä ja perheeni seuraamme Kristusta”, hän sanoi heille. Sani pysyi uskollisena, kun muslimijohtajat jatkoivat uhkailuaan, eristivät Sanin ja muut uudet uskovat yhteisöstä ja jopa hakkasivat heidät. ”Me jatkamme evankeliumin kertomista”, hän sanoi.

Uudet kristityt Afrikan maissa, kuten Nigerissä, Sierra Leonissa ja Beninissä joutuvat usein perheenjäsentensä, muiden kyläläisten ja joskus islamistien karttamiksi ja vainoamiksi. Sanin tavoin he ovat kuitenkin päättäneet seurata Kristusta millä hinnalla hyvänsä.

Vahvana etulinjoilla

Sierraleonelaiset uudet uskovat iloitsevat Raamatuistaan.

”Päättänyt olen seurata Herraa. En palaa, en, en palaa, en.”

Tutun laulun sanat leijuvat ilmassa, kun syrjäisessä sierraleonelaisessa kylässä kristityt puristavat sylissään uusia Raamattujaan. He ovat juuri tunnustaneet uskonsa julkisesti käymällä kasteella ja monet heistä ovat jo maksaneet kalliisti Kristuksen seuraamisesta.

Toisessa kylässä etulinjan evankelistat kastoivat yli 120 uutta uskovaa. Jotkut heistä olivat kävelleet yli 25 kilometriä kasteelle päästäkseen. Hekin saivat uudet Raamatut.

Yksi etulinjan työntekijä ihasteli, kuinka Jumala teki työtään tuolla saavuttamattomalla alueella. Se on aluetta, jossa edelleen annetaan ihmisuhreja, lapsiakin.

Kristityt eri puolilla Afrikkaa tietävät, että heidän uskonsa Jeesukseen Kristukseen voidaan koetella tulella ja viidakkoveitsillä. Maailma on heidän takanaan, risti heidän edessään.

”Me olemme vahvempia, tiedämme, että vaikka meitä vainotaan tai alistetaan, Jumalalla on silti kaikki valta!” – Pastori Kongon demokraattisessa tasavallassa

Nigerian kristityt: ”Rukoilkaa puolestamme!”

Keski- ja Pohjois-Nigeriassa asuvat kristityt ovat jatkuvasti verisen ja hellittämättömän väkivallan uhreja. Nykyisin hyökkääjät ovat useimmiten fulani-militantteja. Uutisia hyökkäyksistä kristittyjen kyliin saapuu viikoittain ja vaino tuntuu vain kiihtyvän. Kristityt kärsivät,

Lue lisää »

”Afrikan tähdet” – Marttyyrien Ääni, Radio Dei

Kirjailija Danielle Miettinen on kirjoittanut kirjan nimeltä Afrikan tähdet, joka ilmestyi elokuussa. Tässä Sari Palomäen tekemässä haastattelussa hän kertoo mielenkiintoisesta kirjan kirjoitusprosessista, joka vei hänet tapaamaan vainottuja sisaria ja veljiä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print