Your Cart

Afgaaniuskovat ahtaalla Pakistanissa

Afganistanilaispakolaisia saapumassa turvaan. Kuva: Gustavo Montes de Oca/Visualhunt

Talebania Pakistaniin paenneet afgaanipakolaiset ovat monien haasteiden edessä maahan saapuessaan. Vielä vaikeampi tilanne on afgaaniuskovilla, jotka joutuvat salaamaan uskonsa.

Sen jälkeen, kun Talebanit sieppasivat vallan Afganistanissa elokuussa, miljoonat afgaanit ovat paenneet maasta. YK:n pakolaisjärjestön mukaan jopa 2,2 miljoonaa afganistanilaista on hakenut turvaa Iranista ja Pakistanista.

”Ihmiset kulkevat läpi kylien ja kaupunkien”, afgaanipakolaisten parissa työtä tekevä kristitty pakistanilaispariskunta kertoo. ”Mitään valvontajärjestelmää ei ole. Rajan ylittäminen on helppoa. Pakistanin viranomaiset ovat rekisteröineet osan afgaanipakolaisista ja antaneet heille väliaikaisen oleskeluluvan, joka on voimassa kaksi vuotta.”

Pakistanin hallitus ei kuitenkaan haluaisi ottaa vastaan afgaanipakolaisia. Pakistanin johdon mukaan maa ei pysty ottamaan vastaan enempää pakolaisia, ja on uhannut karkottaa takaisin laittomasti maahan tulleet afgaanit.

Pakistanissa monet afgaanit joutuvat karkotuksen pelossa piileskelemään viranomaisilta. Tilanne on vielä monimutkaisempi afgaaniuskoville, sillä tämän lisäksi heidän on salattava myös uskonsa toisilta afgaaneilta.

”Monet piileskelevät moskeijoissa”, pakistanilaispariskunta kertoo. ”Pakistanilaiset ovat yllättyneitä, että afgaanipakolaisten joukossa on myös kristittyjä. He eivät voi harjoittaa uskoaan tai käydä kirkoissa, sillä joku voisi tunnistaa heidät afgaaneiksi ja seurakunnan pastori joutuisi ongelmiin.”

Lähestyvän talven edellä afgaanipakolaiset tarvitsevat epätoivoisesti lämpimiä talvivaatteita ja kunnollisen majapaikan. Pakistanin kristityt pyrkivät auttamaan, mutta koronarajoitusten ja pandemian aiheuttamien taloudellisten vaikeuksien vuoksi heidänkin mahdollisuutensa auttaa ovat vähäisiä.

Kristinuskoon kääntyneiden afgaanien löytäminen ei ole helppoa, koska turvallisuutensa puolesta pelätessään he eivät uskalla paljastaa olevansa kristittyjä. Lisäksi, koska kristinuskoon kääntyneitä afgaaneja on vain vähän, monet eivät ole koskaan tavanneet toisia kaltaisiaan, joten luottamuksen saavuttaminen on vaikeaa ja he pelkäävät toisiaankin.

”Rukoile, että he pysyisivät vahvoina uskossaan Jeesukseen ja löytäisivät toisia kaltaisiaan afgaaniuskovia, jotta he voisivat tarjota toisilleen hengellistä tukea omalla kielellään”, pakistanilaispariskunta päättää.

Marttyyrien Ääni tukee edelleen Afganistanin kristittyjä sekä Afganistanissa että Pakistanissa.

Lähde: Protestante Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print